“Szégyellnénk magunkat a másik előtt, ha rosszul teljesítenénk” – Háy János és Mucsi Zoltán válaszolt

Közös munkáik a Szkéné legnépszerűbb előadásai közé tartoznak, gondoljunk csak a Nehézre, A halottemberre vagy A lány, aki hozott lélekből dolgozottra. A két alkotót a dunszt.sk kérdezte.

Zsótér Sándor is játszik az újszegedi Moliére-komédiában

Teljessé vált a Don Juan szereplő- és alkotógárdája: Zsótér Sándor is fellép az Újszegedi Szabadtéri Színpadon debütáló Moliére-komédiában.

Családtörténetek – Megjelenik az Olvasópróba új drámakötete

A Selinunte Kiadó Olvasópróba sorozata színházban már bemutatott darabok tematikus válogatásait adja közre. Ezúttal immár az ötödik kötet jelenik meg.

A Fővárosi Nagycirkuszban tartják a MITEM nyitóelőadását

Szlava Polunyin előadásával nyílik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelyet április 11. és május 5. között rendeznek meg Budapesten.

A színházi súgó munkája rejtélyes. Ő az, aki a súgólyukból, vagy ki tudja honnan, a díszlet titkos zugaiból segíti a színészeket biztonságérzetük megteremtésében. Fodor Marianna 16 éve szinte minden estéjét a színfalak mögött tölti: ő súgja a nagyszínpad minden előadását. Választott hivatásáról, a súgás felelősségéről és műhelytitokról beszélgetett Gyárfás Dorka.

Elhunyt Kautzky József

Szerdán 92 éves korában elhunyt Kautzky József Jászai Mari-díjas színművész – közölte a család az MTI-vel.

Álló tapssal fogadta a New York-i publikum a magyar Recirquelt

Rendkívüli fogadtatásban részesült a társulat amerikai premierje a BAM producere szerint.

Tanévenként egyszer minden általános iskolás ingyen mehet színházba

Lázár Ervin Program néven az általános iskolások kulturális eseményeken való részvételét támogatja a kormány.

Indul a Csak színház és más semmi negyedik évada

Március elején indul a Csak színház és más semmi című tévésorozat negyedik, egyben utolsó évada a Duna Televízióban, ahol nyolc héten át követhetik a nézők az epizódokat.

Színházi fotók

Hír

Budapest

Színházi videók

További videók

Vidék

Valahol Európában – Kiválasztották a soproni előadás gyermekszereplőit

A vártnál sokkal többen, nyolcvanan jelentkeztek a Soproni Petőfi Színház készülő produkciójának, a Valahol Európában című musicalnek gyermekszereplő válogatására. Majdnem hat órán át tartott a meghallgatás, mely után Halasi Imre rendező kiválasztotta azt a 33 fiatalt, akikből kialakít két csapatot. A produkció bemutatója július 26-án lesz a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Plusz

Kitekintő

Fiatalok számára szervez tehetségprogramokat az Osonó

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával két komplex és művészeti tehetséggondozó projektet valósít meg a következő hónapokban.

Meghalt Szabó József Ódzsa erdélyi rendező

Elhunyt Szabó József, népszerű nevén Ódzsa erdélyi színházi rendező, dramaturg, író. A szakember 90 évesen halt meg Írországban. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) mély fájdalommal búcsúzik a kiváló szakembertől – jelentette be Pataki András, az MTT alelnöke.

Bette Midler, a Queen és Lady Gaga is fellép az Oscar-díjátadón

Február 24-én, vasárnap adják át az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban. A filmes gálát itthon a TV2 csoporthoz tartozó Moziverzumon láthatják élőben. A fellépőkről is egyre több hír lát napvilágot: Bette Midler musicallel lép színpadra, de Lady Gaga, a Queen és Adam Lambert is zenélni fog.

Apró

Műszaki igazgatót keres az Operaház

A Magyar Állami Operaház a “Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A.  alapján pályázatot hirdet Vezetők, üzemeltetés / műszaki igazgató (magasabb vezető) beosztás ellátására.

kövess minket az instagramon is!

 • Ismeritek a @holnapisvannap oldalát? Számos színházi alkotó osztja meg, miként tesz a könyezetért és az egészségért. A képen Réti Adrienn látható.
Réti Adrienn színésznő jó ideje feszegeti a saját határait annak érdekében, hogy tegyen a környezetünkért. "Hat-hét éve kezdődött a környezettudatosabb életmódom a szelektív hulladékgyűjtéssel. Akkor mutatta meg a lakótársam, hogy nem kell hozzá három különböző kuka: egy tárolóban gyűjtöttük a műanyagot, a fémet és a papírt, és lent a szelektív kukáknál válogattuk szét. Ezt mai napig így csinálom. Aztán értesültem róla, hogy a környezetünk védelme érdekében nem elég szelektíven gyűjteni, a cél az, hogy ne termeljük meg azt a rengeteg hulladékot. Nagyon tetszett a gondolat, de mivel nem jött szembe semmilyen alternatíva, hogyan oldjam meg az életünket hulladék nélkül, inkább nem törődtem vele.

Két hónapja a születésnapomra kaptam ajándékba a szerelmemtől Bea Johnson Zero waste című könyvét és a Mi lesz a hulladékkal? című gyerekkönyvet. A Zero waste című könyv írója egy befőttesüvegnyi hulladékot termel a családjával évente. Könyvében leírja az ő hulladékmentes életmódjának történetét és praktikus részleteit. Elkezdtem utánajárni, hogy ez hogyan lehetséges, mert bár nagyon tetszett a gondolat, de elképzelhetetlennek tartottam ezt az egy befőttesüvegnyi hulladékot. Rátaláltam az interneten egy magyar környezetkutató,- és hulladékcsökkentési szakértőre, Kump Edinára, és regisztráltam a 30 napos kihívására. 
https://hulladekmentes.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/ Ajánlom mindenkinek, mert nem elvakultan buzdít hulladékmentességre, és mindig felhívja a figyelmet, hogy mindenki a saját határain belül tegyen dolgokat. 
Nálunk sok változás épült be a hétköznapjainkba: azóta a piacon vásárolunk vászontáskával vagy vászonszatyorral, kimérve saját zsákban vagy dobozban, szinte mindent. Azóta már tudom, hogy vannak csomagolásmentes boltok Budapesten, és azóta nem rendelek ételt, csak ha saját edényben tudom elvinni. Azóta iszunk a palackozott szénsavas víz helyett szikvizet, amit a piacon töltenek újra. És azóta nem vásárolok feleslegesen ruhát.
 • Február második felében a főváros számos pontján citylight plakátokon jelennek meg a magyar költészet nagyjainak versei, kicsit másképp. A versek párbeszédes formában, hangulatjelekkel megfűszerezve bukkannak fel Budapest 30 különböző pontján. #vers #Budapest #radnóti #petofi #szinhazorg
 • Komlós Juci és Bessenyei Ferenc, akik ebben a hónapban, egy évben és egy napon születtek, 1919. február 10-én, 100 éve. #szinhaz #színház #bessenyeiferenc #komlósjuci #szinhazorg
 • Egy színésznő – történetesen Mészáros Piroska – mikor épp szabadúszó és láthatóan nem olyan ritmusban kapja a feladatokat, hogy abból meg tudjon élni, belép egy multinacionális cég ajtaján. Mivel három nyelven beszél, empatikus és alkalmazkodó, azonnal felveszik. Közben mégis megérkezik egy színházi feladat… A Mozsár Műhelyben a Manna támogatásával létrejött Call Girl című előadás valós történet, színházba ágyazva. #mészárospiroska #mozsar #mozsárműhely #szinhaz #színház #szinhazorg
 • Balsai Móni, Schmied Zoltán, Tenki Réka és Nagy Zsolt főszereplèsèvel indít új sorozatokat az RTL! Nemsokára jön a Mellékhatás és az Alvilág. #balsaimoni #schmiedzoltán
 • "Százszor végigrágok egy szöveget, de nagyon gyorsan is tanulok. A takarásban az utolsó pillanatig képes vagyok a szövegeimet mormolni, ki tudja kinek mehetek az agyára. Biztosan ez az én előadás előtti rituálém. A filmben veszendőek a pillanatok. Nincs arra idő, hogy mindenfélét kipróbáljak, hogy százszor felvegyünk valamit. A színházban akár egyik estéről a másikra is változtathatok. Szeretem ezt a varázst. Megnyugtat." - Osváth Juidt színésznő. Fotó: Gyuricza Mátyás @osvath.judit
 • Március 14-től látható országszerte a mozikban Szász Attila új, romantikus történelmi thrillere, az Apró mesék. Az izgalmakban és fordulatokban gazdag játékfilm főszereplői Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente.
Az Apró mesék története szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. #film #szabokimmeltamas #kerekesvica
 • Varju Kálmán és Bata Éva a Centrál Színházban. "Mindenki sikít a hullámvasúton, zeng a sördal, szól a sramli és a valcer – a müncheni Oktoberfesten. Mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. Kasimir éppen elvesztette a munkáját, Karoline pedig mintha túlságosan is sokfele nézelődne a vásárban. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában… Ödön von Horváth sírnivalóan gyönyörű népszínműve aktuálisabb, mint valaha." Rendező: Alföldi Róbert. Szereplők: Stohl András, Bata Éva, Papp János, Cserna Antal, Varju Kálmán, Szabó Simon, Pálfi Kata, Borbás Gabi, Gats Éva, Szalay Olimpia, Endrédy Gábor. Helyszín: Centrál Színház #centralszinhaz #kasimireskaroline #szinhaz #színház
 • Az én szobám címmel az Egy gésa emlékiratai c. regény nyomán készült előadás Veszelovszki Janka szereplèsèvel az Ódry Színpadon. Rendező: Pécz Roland #odryszinpad #szinhaz #színház #szfe Fotó: Éder Vera
 • Nagyon boldog új évet kívánunk!! #darvasivan #darvasiván
 • "Azt éreztem, hogy ez A mi kis városunkhuszonegyedik századi változata. Egy átlagos amerikai kisváros mindennapi életét mutatja fel Smithékkel, Kissékkel, Kovácsékkal. Mindenki a maga házán belül, a maga testén belül a maga teljes életével van elfoglalva – aminél fontosabb az egyes ember számára természetesen nincsen, miközben ő csak apró, ismeretlen porszem a világegyetemen belül. Nagyon sok humor és líra van abban a darabban. Megjegyeztem ezt a nevet: Will Eno. Mivel nálunk még nem ismerik, mondok néhány drámaírót, akiket számomra megidéz: Ionesco, Pinter, Fosse és mindenekelőtt Csehov. Amikor darabot kerestem, Tim elküldte ezt a szöveget (The Realistic Joneses – a magyar címe Upor László fordításában Jóéjt, szomszéd!) – ő is, és én is azt gondoltuk, hogy ez “nekem való” darab" - Interjút olvashattok Bérczes Lászlóval az oldalon a Jóéjt, szomszéd! c. előadásról. A képen az egyik szereplő, Mészáros Sára.
 • Boldog karácsonyt kívánunk nektek!!! A képen Béres Ilona és Bálint András.