Alföldi Róbert: “Ahol gyávaság van, ott visszajön a kacsintás”

A félelem megeszi a lelket (Átrium), A salemi boszorkányok (Szombathely) és III. Richárd (Radnóti Színház) – ez csak pár darab a produkciók közül, amelyekben Alföldi Róbert az elmúlt évadban dolgozott. Előadásai idén öt kategóriában is jelöltek a Színikritikusok Díján. A rendezőt a Revizor kérdezte.

Pelsőczy Réka: “Bizonyos szempontból eljutottam egy határig”

Ürgék címmel mutatták be májusban legújabb rendezését a Katona Kamrában, amelyben a nézők szubjektív korrajzot és női látleletet kapnak a férfiakról. Pelsőczy Rékát többek közt erről az előadásról kérdezte a HVG. Lapszemle.

A Csinibaba és A tanú is színre kerül a Pannon Várszínházban

Öt színdarab szerepel a Pannon Várszínház idei évadának kínálatában.

“A látható és a láthatatlan a színházi alkotó legfontosabb eszköze” – A 39. Színikritikusdíj-átadó elé

A 39. Színikritikusdíj-átadó elé – a Színházi Kritikusok Céhe közleménye.

Nyilvánosságra hozták a 2018. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét.

“Roppant mód kötődünk egymáshoz” – Interjú Peller Annával és Peller Károllyal

A Budapesti Operettszínházban szeptember 8-án mutatták be az Apáca show-t Szente Vajk rendezésében. A musicalben Deloris Van Cartiert Peller Anna, míg Eddie-t Peller Károly kelti életre.

Színházak Éjszakája – Varietéműsor és kulisszajárás is szerepel a Játékszín programjában

Nyíltszíni Menopauza próba, varietéműsor táncosnőkkel és bűvésszel, kulisszajárás és turnébusz – csak néhány program a Játékszín szeptember 22-i kínálatából.

Genezis – Fődíjat nyert Bajorországban Bogdán Árpád filmje

Bogdán Árpád filmje, a Genezis nyerte a Fünf Seen Filmfesztivál fődíját a hétvégén Dél-Németországban. A négy helyszínen megrendezett bajorországi seregszemle szeptember 6. és 15. között csaknem 150 filmet vonultatott fel.

“Ügyek mentén dolgozunk” – Különleges eseményekkel vág az évadnak a STEREO AKT

A STEREO AKT csapata három új bemutatóval – köztük egy amerikai és egy német koprodukcióval -, az elmúlt évek legsikeresebb repertoár előadásaival, valamint workshopokkal, konferenciával és más különleges eseményekkel vág neki a 2018/2019-es évadnak.

Színházi fotók

Hír

Waskovics Andrea: “A színpadon tudok bátrabb lenni”

Waskovics Andrea még egyetemista volt, amikor fontos szerepet kapott az Aranyélet c. sorozatban. Ő játszotta a második évadban a fiatal Jankát, Ónodi Eszter számító és kíméletlen figurájának jóval idealistább huszonéves változatát.

Budapest

Nők a Láthatáron

A Bohócok a Láthatáron Csoport nevet változtatott és Láthatáron Csoport néven működik tovább az évad második felétől.

Molnár Piroska is fellép az NKA jubileumi fesztiválján

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerteágazó tevékenységét mutatja be 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel az ország több városában az NKA alapításának 25. évfordulójára meghirdetett fesztivál szeptember 23. és október 17. között.

Színházi videók

További videók

Vidék

Egy teljesen új Aida-előadást láthat a közönség Sopronban

Egy teljesen új Aida-előadást láthat a közönség a Soproni Petőfi Színházban bérletszünetben szeptember 21-én, 22-én és 23-án. A teátrum sikerprodukciója kőszínházi keretek között friss látványvilággal várja a nézőket, hogy tovább íródjon a legenda a leghűségesebb városban. A próbán jártunk.

Plusz

Kitekintő

Megérkezett a Mary Poppins visszatér előzetese

A legendás Mary Poppins-film folytatása december 19-én érkezik a mozikba, mások mellett Meryl Streep, Colin Firth, Angela Lansbury, Dick Van Dyke, és Lin-Manuel Miranda szereplésével. A csodálatos nevelőnő bőrébe ezúttal Emily Blunt bújik, aki a frissen megjelent előzetesben nyitja fel a szemünket az életben igazán fontos dolgok iránt.

Megéri bérletet váltani a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházba

A 2018/2019-as évadban 8 új bemutatóval és 17 továbbra is műsoron tartott, szakmai elismerésnek és közönségsikernek örvendő előadásával várja nézőit a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, továbbá felhívja a színházkedvelők figyelmét arra, hogy az előadásokra a belépés a Színház bérletes nézői számára átlagosan 25-30%-kal olcsóbb.

Apró

kövess minket az instagramon is!

 • "Pont arra való a mozdulat, amit szóban nem tudunk kifejezni. (...) Úgy látom, hogy egy olyan időszakot élünk, amikor az emberiség világnézete is változik: a filozófia is az utóbbi évtizedekben fordult újra a test felé. A világegyetemből visszajöttünk az emberhez, és most magunkra próbálunk szavakat találni" -  mondja Lőrinc Katalin táncművész, akinek A test mint szöveg címmel jelent meg kötete.

Milyen módokon nézhetjük az előadó mozdulatát, és hogyan éli azt meg a mozduló? A szerző táncosként teszi fel a kérdést: miként válhat szöveggé a test. De előbb körbejárja: hogyan kérdez és milyen válaszokat kínál természettudomány, antropológia, filozófia, pszichológia és színháztörténet…

#tanc #tánc #tancos #táncos #tàncművész #lorinckatalin #lőrinckatalin #atestmintszoveg #test #szinhaz
 • Józan László, a Vígszínház tagja először játszik a Rózsavölgyi Szalonban, amely kapcsán azt mondja: ilyen kis térben nem lehet „sumákolnia” a színésznek, mindent közelről lát a néző, a rezdüléseket, mozgásokat is sokszoros nagyításban. A Táncórákban – amelynek szeptember 14-én tartották a bemutatóját – egy különös intellektusú, rendkívüli képességű autista fiatalembert formál meg. Partnere az előadásban: Ullmann Mónika, a rendező: Dicső Dániel. #szinhaz #színház #szinesz #színész #színészek #rozsavolgyi #ulmannmonika #ulmannmónika #jozanlaszlo #dicsodaniel
 • Sógornők... :) Fotó: @hegyi_barbara_official
 • "Mit gondol, annak a millió háziasszonynak, aki bevásárol, előkészít, főz, mosogat, csak azért, hogy tíz perc alatt elpusztítsák, amit alkotott, mit gondol, ezeknek nincsen semmi örömük? Nos, a színész öröme is ilyenfajta. Adni valamit az embereknek, ha még oly mulandó is az, amitől jobban érzik magukat. Amitől talán teljesebbek lesznek. Természetesen színész nagyon sokféle van. Egy-egy színdarabon belül nem is venni észre, mennyire különbözőek. Én feladatomul tűztem ki önmagam elé, hogy közel kell kerülni az emberekhez, mert ez táplálja igazán a színészt is, s a színházat is." - Ruttkai Éva. #ruttkaieva #ruttkaiéva #szinesz #színész #szineszno #színésznő
 • Vass Éva és Gábor Miklós a Balatonnál. "Szép volt ma, kedves és ringó a Balaton. Mikor nem is a vízben lebeg az ember, a gumiágyba kapaszkodva, de lebeg az egész tó, meg az ég is, meg a felhők, parti fenyők, a felnőttek meg a gyerekek, akik minden évben mintha ugyanazok lennének, a hangjuk, a kiáltásaik a víz színe felett ugyanaz, a levegőbe röpített gyerekek, a kis meztelenek, az egész lebeg és még egy kicsit. De miért nem engedjük el magunkat igazán?" - naplórészlet Gábor Miklós tollából. #gabormiklos #vasséva #balaton #napló #szinesz #színész #szineszek #szinhaz #színház
 • Óriási várakozás övezi itthon az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új nagyjátékfilmjét, a Napszálltát. A film egy hónap múlva, szeptember 27-én kerül a magyar mozikba, de az előre meghirdetett premier előtti, közönségtalálkozóval összekötött vetítésekre már most közel kétezer jegy elkelt. A képen a főszereplő, Jakab Juli.
#napszállta #film #jakabjuli #nemesjeleslaszlo
 • "Mindenkinek annyiféle árnyalata van, hogy a pontos meghatározás tulajdonképpen lehetetlen. Az embert komplexitásában ábrázolni a legnehezebb, nagyon jól kell ismerni az életet ahhoz, hogy ne csak egyetlen réteget mutassunk fel, mert senki sem egyértelműen jó vagy rossz, őszinte vagy hazug ember. Ilyen nincs. Összetettségében kell megjeleníteni a karaktereket, a szituációkat, mert ez teszi lehetővé az azonosulást a színész és a néző számára is" -
Thuróczy Szabolcs az Aranyélet befejező részének forgatásán. Fotó: @mook1d azaz Neményi Márton
 • Vidor Fesztivál Nyíregyházán. #vidor #fesztivál
 • Kezdődik az évad! A képen a miskolci társulat. A napokban immár a 195. szezont nyitották meg. #szinhaz #színház #szinhazazegeszvilag #évad #szinesz #társulat #szineszek #miskolc #miskolcinemzetiszínház
 • "... Az a megmagyarázhatatlanul keringő áram, ami a színpadon születik meg, s a szavaink segítségével lejut a nézőtérre, megfordul az emberek agyában, de szívében is. Ha ez a sugárzó kölcsönhatás nincs meg, akkor nincs megtisztulás, reveláció, lelkesedés, valaminek a felfedezése. Nincs katarzis. Mikor kisebb, mikor nagyobb. Hiszen nemcsak a nagy drámáknak van katartikus értéke. Egy vígjáték is föllazíthatja az ember szemléletét, közérzetét. A tragédia és a komédia egyformán kell, hogy hasson, kontaktust teremtsen. Azt a szellemiséget, ami az embert emberré teszi, más mint a művészetek nem tudja profitálni" - 100 éve született Benkő Gyula. A fényképen Darvas Ivánnal látható. #benkőgyula #darvasiván #szinhaz #színház #szinesz #színész
 • #reméljüktimostígynyaraltok "Gyermekkorom 90 %-át színházban töltöttem, a maradék 10 % a nyári szünet volt, amikor nem lehetett színházba menni. Minden ünnepre mindig pénzt kértem mindenkitől, és a Nagykörúton hosszú órákon át képes voltam sorban állni 1-1 színházjegyért, hiszen én gyerekkoromtól arra készültem, hogy ezekben a darabokban egyszer majd játszani fogok. És az a csoda az én életemben, hogy utána ezeknek a daraboknak a 80%-át el is játszottam, amiket gyerekként megnéztem. Így volt ez a Kabaréval, a Fekete Péterrel, A dzsungel könyvével. Egy előadás mindig munka, függetlenül attól, hogy az ember szereti-e vagy nem. Imádom a hivatásomat, ezért élek, a színház az otthonom és a szerepeim vagyok én magam is, és a befektetett munka mindig megtérül" - A képen Járai Máté, a győri színház művésze. @jaraimate #járaimáté #szinesz #színész #nyár #fagyi #szinhaz #színház
 • Színházba járni jó! #hamarosan #kezdődik az új #évad! #színházbajárnijó @szigligeti.varad