A halottember

Mészáros Sárával és Mucsi Zoltánnal a Szkénében
2016 november 11. péntek, 12:00

Október 20-án ősbemutatót tartott a Szkéné.

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.” /Háy János/

ahe_24

Fotó: Mészáros Csaba

Bérczes László rendező a darabról:

„2010 karácsonyán egy fájdalmasan szép szöveget kaptunk Kapával Háy Jánostól, úgymond a „fa alá”. Egy férfi monológja, címe: Nehéz.

Most itt az új szöveg, egy nő monológja, címe: A halottember.

Móricz-novellákat idéző, brutalitást és szépséget vegyítő, a hétköznapokból a legenda irányába elemelkedő, egyszerű és sűrű történet. Ballada, zeneiség, tömörség, várakozás, barbár cselekvés, emlékek és álmok találkozása – ezek a kulcsszavak.

Azt remélem, igazi csapatmunkával sikerül egy olyan előadást létrehozni, amiben bűn és ártatlanság, vágy és realitás, képzelet és valóság gyönyörű ötvözetében, születés és halál közös pillanatában múlt-jelen-jövő végtelen láncolata ragyog fel.”

Ördögkatlan – Szkéné Színház – Nézőművészeti Kft.
HÁY JÁNOS – A HALOTTEMBER

Anya: Mészáros Sára
Kislány xxx
Férfi: Mucsi Zoltán
Kórus: Grisnik Petra, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv, Rozs Tamás
Zeneszerző: Rozs Tamás
Dramaturg: Kiss Mónika
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Mozgás: Widder Kristóf
Báb Hoffer: Károly
Asszisztens: Hodászi Ádám
Rendező: Bérczes László

Mikor látható legközelebb a Szkénében?:
2016. november 30. 19 óra, december 3. 16 óra és 19 óra