A magyar nyelv napja – VERSeny a Nemzetiben!

2016 november 13. vasárnap, 13:06

Vasárnap délelőtt megkezdődött a magyar nyelv napja alkalmából rendezett Nemzeti VERSeny a Nemzeti Színházban.

“Kitüntetett pillanat, hogy a magyar nyelv napján a vers kap kiemelt szerepet itt a Nemzeti Színházban. Fontos, hogy a vers olyan pódiumot kapjon, ahol fiatalok és idősek is megmutathatják magukat” – mondta el a rendezvényt megnyitó beszédében Kiss László, az egyesület elnöke és a zsűri tagja.

A színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyén 28 versenyző lép színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekinti a közönség a nap folyamán, az eredményhirdetés délután várható. Az értékes nyeremények mellett az első három helyezett a vasárnap esti Vers a bajnoktól elnevezésű gálán is fellép.

nemzeti-verseny

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is. A versenyre vakok és gyengén látók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok egyaránt.

A szavalóversenyre a nevezők két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában.

A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.

A rendhagyó szavalóverseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése.

MTI