Napokig hajléktalanként járta az utcát Szalai Kriszta

2016 november 14. hétfő, 8:02

Szalai Kriszta a 26 éve az utcán élő Lakatosné Jutka életét szeretné színre vinni decemberben. Inspirációként négy napra maga is hajléktalanná vált.

A We Love Budapest cikkéből:

Szalai Kriszta október 24-én, hétfőn vágott neki a városnak egy frissen utcára került nő bőrébe bújva. A színésznő meglepő élményeket szerzett arról, milyen a többségi társadalom és a hajléktalantársak hozzáállása egy új jövevényhez, és ez a négy nap is elég volt ahhoz, hogy levonja a tanulságot: egy otthon nélküli ember hétköznapjaikban már az is óriási segítség lenne, ha nyilvános WC állna rendelkezésre az utcákon, és lennének olyan tárolók, ahol csomagjaikat, bőröndjeiket tárolhatnák; egy hajléktalan ugyanis az egész életét magánál hordja, gyakran egy gurulós bőröndben.

szalai

Fotó: Adrián Zoltán / WLB

Ő maga minimális felszereléssel, lestrapált ruhákban, pár száz forinttal és a Centrál Színház jelmeztárából kölcsönzött parókában indult neki a küldetésnek. Az álöltözet annyira jól sikerült, hogy senki, közvetlen ismerősei és tanítványai sem ismerték meg az utcán – kivéve Szirtes Tamás színházigazgatót, aki köszönt neki, majd szó nélkül továbbment.

A legabszurdabb tapasztalat akkor érte, mikor megpróbálkozott utcaseprőnek állni, ám a jelentkezést e-mailen kellett beküldeni fényképes önéletrajzzal. Ezt érthető módon egy hajléktalan ember nehezen teljesíti.

Leginkább az lepte meg, mennyire segítőkészen viszonyultak hozzá sorstársai. Rögtön az első nap délelőttjén felkarolta egy férfi a Blaha Lujza téren, és elvitte magával a Keleti pályaudvarhoz ételosztásra. A harmadik napon épp hogy letelepedett a Kálvin téren, mikor odament hozzá egy fiatal hajléktalan srác, és megkérdezte, új-e; rögtön felajánlotta, hogy vigyáznak rá, onnantól fogva az ő közösségük tagja lett.

A színésznő a One homeless woman show-nak elnevezett projekt eredményeit decemberben tervezi bemutatni Maradjunk annyiban címmel.

Forrás: welovebudapest.hu