Patkányok – Közös előadást mutat be a Forte Társulat és a Szkéné

2016 november 25. péntek, 9:09

Patkányok címmel látható a Forte Társulat és a Szkéné Színház közös előadása; Gerhart Hauptmann drámáját Horváth Csaba rendezésében mutatják be november 25-én.

A darabot Parti Nagy Lajos fordításában játsszák a Szkéné Színházban. Az előadás szombaton, valamint december 10-én és 29-én is látható.

A Nobel-díjas Gerhard Hauptmann Patkányok című műve nem vesztett aktualitásából, pedig több mint száz éve született, 1911-ben.

szkene

Fehér László, Krisztik Csaba, Földeáki Nóra / Fotó: Mészáros Csaba

“A német naturalista alkotás igazi tragikomédia: miközben nevetünk a francia bohózatokat idéző helyzeteken, a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár összeomlik, mindenki lelepleződik, életek mennek tönkre. És ezen már nehéz nevetni, még ha az utolsó pillanatig, a tragikus végkifejlet előtti másodpercekben sem nélkülözi a szerző a humor eszközét” – áll az előadás ismertetőjében.

A színpad a nagy emberek nagy cselekedeteinek színtere, vagy a színháznak az életet kell mintáznia? – szól az elméleti vita a Nobel-díjas Hauptmann tragikomédiájának két szereplője között. A szerző állást foglal: a Patkányok főhősének a takarítónő Johnnét teszi meg, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé.
“Az egykori katonai épület patkányoktól és egerektől hemzsegő tereiben élő munkanélküli színházigazgató, étkezési zavarokkal küzdő feleség, vágyait kielégíteni kívánó kamaszlány, teológiától elpártolt diák, madammá lett egykori grófkisasszony, ártatlanságát túl korán elveszített lány, szerepekre és a szereposztó díványra vadászó színésznőcske, titkokat (meg)tudó házmester és a tisztességes munkásember sorsa rajzolódik ki és takargatnivalója lepleződik le a színdarabban” – olvasható a színlapon.

p_25

Föleáki Nóra, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Bajor Lili

Parti Nagy Lajos szövegének nyelvi sajátosságai éles képet festenek a karakterek líraiságáról és brutalitásáról, a Forte Társulat egyedi formanyelve pedig megerősíti ezen karakterek groteszkségét, tragikumát vagy épp humorát.

Német nyelvterületen a színházak repertoárjának állandó szereplője valamelyik Hauptmann-színdarab, Magyarországon nem játsszák gyakran. A Patkányokat Budapesten utoljára a Radnóti Színház tűzte műsorra Valló Péter rendezésében, 2001-ben.

A Patkányokban Horváth Csaba már állandónak mondható alkotótársaival dolgozik újra együtt: Ökrös Csaba a zenéért, míg Benedek Mari a jelmezért, Payer Ferenc a fényért, Garai Judit a dramaturgiáért felel. Antal Balázsnak – mint díszlettervezőnek – ez lesz az első közös munkája a társulattal.

A Forte Társulathoz csatlakozott már második alkalommal Kurta Niké, valamint Bajor Lili és Osváth Judit is.

Hamarosan interjút olvashatnak nálunk Földeáki Nórával!