A képzelt beteg – Alföldi újra a Bábszínházban rendezett

2016 november 29. kedd, 11:00

November 19-én mutatta be a Budapest Bábszínház A képzelt beteget Alföldi Róbert rendezésében.

kepzelt-09

Fotó: Éder Vera

A Budapest Bábszínház ajánlója:

A jómódú család hírnév, pénz, társadalmi elismerés bőséges birtokában élné megnyugtatóan kiszámított életét, ha a családfő, Argan hipochondriájával nem tenné pokollá saját és családtagjai életét. Betegsége kiszámíthatatlan, megmagyarázhatatlan, megfellebbezhetetlen, ilyeténképp a betegség gyógyítása is komplikált, kivitelezhetetlen és végeérhetetlen.

Molière minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait, így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa – ahogy szinte minden darabjában – nem engedi lányát szíve szabadon választottjához, a Betegség terrorával akadályozva meg a szerelmesek beteljesülését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak egy feledhetetlen, máig aktuális esszenciáját adja.

Molière örök, minden kor megtalálja benne saját képmását.

kepzelt-15

Fotó: Éder Vera

Alföldi Róbert nem először rendez a Budapest Bábszínházban. Előadásait mindig fokozott érdeklődés veszi körül a választott téma merészségéért (Sade márki 120 napja, Kabaré), az alapmű bábos feldolgozásának újszerűségéért. A szabadság – és olykor a szabadosság –izgalmas művészi eszköz Alföldi rendezéseiben. A klasszikus nagy műveket újraolvastatja, újraláttatja velünk, ezáltal sikerül azokat közel hozni ellentmondásokkal teli jelenkorunkhoz.

A családfő, Argan terrorjának társadalmi és lelki motivációinak összefüggésén túl az előadás játékos, ugyanakkor radikális, ironikus és egyben merészen durva módon mutatja meg főhősünk fizikai állapotát az altesti kínok megannyi variációját tárva elénk, nem sokat bízva a néző képzeletére és fantáziájára, viszont számítva a néző nagyszerű és nagyvonalú humorérzékére. A test minden megnyilvánulását pőrén, kendőzetlenül, nyers érzékiségében tárja fel e komédia.

kepzelt-08

Fotó: Éder Vera

Az alkotók igazi vágya az, hogy egy olyan színházi élményt kínáljanak föl A képzelt beteg című előadással a bátor szívű közönségnek, amely meghökkenti, de elgondolkoztatja, nevetésre ingerli, de fájdalmas katarzissal tetőzi be az estét.

A bábokat Hoffer Károly, a díszletet és a jelmezeket Zöldy Z Gergő tervezi, a zeneszerző Bella Máté. A címszerepet Ács Norbert alakítja, mellette Blasek Gyöngyi, Pájer Alma, Pallai Mara, Spiegl Anna, Barna Zsombor, Kemény István, Pethő Gergő és Tatai Zsolt látható az előadásban.

kepzelt-22

Fotó: Éder Vera

Kritikus szemmel az előadásról:

“A képzelt beteg bábszínházi rendezése olyan élményt kínál, amely a felhasznált látványelemeket és a humorát tekintve akár habkönnyű is lehetne. De nem az. Az Alföldi Róbert rendezése és a színészek tökéletes jelenléte által megteremtett, erősen vizuális és meglehetősen naturális, szinte groteszk atmoszférájú világ még élesebben áttükrözi ránk a saját félelmeinket, önámításainkat, és szándékos érzelmi vakságunk következményeit. Ezeket kellene fel- és elismerni önmagunkban ahhoz, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat sem ez a komédia, sem az, amit az életünknek hívunk. Mert gondolhatjuk mi úgy, hogy a hírnév, a hatalom, a pénz birtokában, érzelmi vakságot színlelve komplikációmentesen átvészelhetjük az életünket, de annak teljességét garantáltan nem fogjuk így megtapasztalni.” (artnews.hu)

Következő előadások, amelyekre még kapható jegy:
DEC 12. HÉTFŐ, 18:00 jegyvásárlás
JAN 5. CSÜTÖRTÖK, 19:00 jegyvásárlás