Családi Al-Bumm a Trafóban – Villáminterjú Balsai Mónival

2016 december 01. csütörtök, 14:10

A tér és az idő szubjektíven változik, miközben három generáció történetét ismerjük meg mindenki számára ismerős fotók alapján. Almássy Bettina személyes kötődésű szövegét az év legjobb drámái közé választották 2015-ben. Legközelebb december 2-án lehet megnézni a szeptemberben bemutatott előadást a Trafóklubban. Az anya szerepét játszó Balsai Móni válaszolt.

Trafó blog: Mit gondolsz az előadás formájáról?

Balsai Móni: Ez a darab nem kíván szokványos színművészetet, inkább gondolat- és formaközléseket mutatunk. A szerkezet térben és időben ugrál, sokszor gyorsan. Koncentrációt igénylő játékról van szó. Nehéz megfogalmazni, más, mint egy átlagos vagy „normális” színdarab. Képeket, érzéseket idézünk fel rövid jelenetekben, és ezeket még egy kórus is elemeli – nekik is nagyon fontos szerepük van az előadásban. Nem tipikus ez a darab, ezért nem is tipikus színművészeti élmény.

balsaim

TB: Mi jelentett számodra kihívást benne? 

BM: Az, hogy milyen módon állítsuk színpadra ezt a fajta dramaturgiát. Szükség volt a közös gondolkodásra. Bettina első rendezéséről van szó, ráadásul saját írásból dolgozott 15 fős csapattal. Ez elsőre nagy és bátor vállalkozás. Azt élveztem a legjobban, hogy a feladatra szuper csapat jött össze. Olyan partnerekkel dolgozhattam együtt, akikkel korábban nem játszottam még színházban. Csodálatos, milyen alázattal dolgoztak a próbafolyamatban. Mi színészként Bettina elképzelései alapján igyekezetünk a legjobb tudásunk szerint dolgozni.

TB: Milyen konkrét ötletek merültek fel, amelyekkel közösen dolgoztatok? 

BM: Mindenféle szituációs megoldásokat szedtünk elő, Bettina ezekből szemezgetett.

TB: Elnyomó rezsimek mellett ismerjük meg a családot. Mennyiben hatottak rátok a közéleti hírek – akár a júniusi Brexit, vagy az amerikai elnökválasztási kampány?

BM: Nem ez volt az irányunk, első sorban családtörténetről van szó. Október óta nem játszottunk, a mostani események így nem hathattak ránk. Persze beszélgettünk egymás között, de Bettina azt mondta, tulajdonképpen picit az ő történetén dolgozunk. Mindenki találhat olyat, ami illik a mostani helyzetre, és olyat is, ami a volt időszakokra mutat, de – hiába klisémondat, – a történelem ismétli önmagát. A spanyolviaszt nem lehet felfedezni.

balsaimn

TB: Mondtad, milyen kiemelt szerepet kapott a kórus.

BM: Igen, a darab szerves része. Ugyanolyan főszereplő, mint mindenki más. A zeneszerző (a Bartók-Pásztori és Egressy Béni-díjas Tóth András – bn) írt Bettina szövegére kórusműveket, ő pedig kiválasztotta mi maradjon, mi nem. Mi ezek mentén próbáltunk. Ahogy a színészek, úgy a kórus is Bettina történetét igyekezett megvalósítani.

Forrás: Trafó