Futótűz – Alföldi Róbert a Radnótiban próbál

2016 december 05. hétfő, 8:48

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező Futótűz című darabját 2017. január 7-én mutatja be a Radnóti Színház.

„A színpad a könyörtelen vigasztalódás tere. A vigasz könyörtelenségéé. Ez volt számomra az első lépés az alagútban. Egy szikra. Egy érzés. És kezdtek elémbe jönni a szavak. Elindultam. Mentem előre a sötétben.” (Wajdi Mouawad a Futótűzről)

futotuz-01

Fotó: Szlovák Judit

Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

futotuz-20

Fotó: Szlovák Judit

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező. Nyolc éves volt, amikor a családja Kanadába menekült a libanoni háborúk elől – ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azok családra gyakorolt hatásai. A kanadai szerző a kétezres évek közepén robbant be a nemzetközi színházi világba, Futótűz című darabjával pedig világhírűvé vált. A dráma számos színházi díjat elnyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra jelöltek.

futotuz-07

Fotó: Szlovák Judit

„Nekem az a legmegrázóbb ebben a darabban, hogy a különböző emberi sorsok mögött milyen történetek vannak, és hogy minden embernek van olyan története, amit nehezen mond el, mert fél attól, hogy szembenézzen vele – mert fél attól, hogy elhangozzanak ezek a történetek. A darabban erősen jelen van egy vonulat, amely a szóról, a szó mágiájáról, a beszéd létfontosságáról szól: arról, hogy mondani, és mondani, és mondani kell a történeteket. Mondani azt, ami történik velünk” – mondta Alföldi Róbert.

Wajdi Mouawad
FUTÓTŰZ
Fordította: Molnár Zsófia

HERMILE LEBEL, közjegyző LÁSZLÓ ZSOLT
JEANNE MARWAN MARTINOVICS DORINA
SIMON MARWAN OLASZ RENÁTÓ eh.
NAWAL MARWAN KOVÁTS ADÉL
NAZIRA, nagymama CSOMÓS MARI
ANTOINE; KATONA 2. SODRÓ ELIZA
SAWDA LOVAS ROZI
NIHAD PÁL ANDRÁS
ABDESSAMAD, paraszt; CHAMSEDDINE SCHNEIDER ZOLTÁN
WAHAB; KATONA 1.; FOTÓRIPORTER RUSZNÁK ANDRÁS
ZSIHAKE, anya; IDEGENVEZETŐ CSARNÓY ZSUZSANNA
ELHAME, bába; MALAK, pásztor MARTIN MÁRTA
ORVOS; GONDNOK GAZSÓ GYÖRGY

Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Dramaturg: Kelemen Kristóf
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

Bemutató: 2017. január 7. szombat