Szárnyak: világzene, pop, irodalom és újcirkusz találkozik a Müpában

2016 december 05. hétfő, 16:15

Szárnyak címmel világzene, pop, irodalom és újcirkusz találkozik a színpadon december 7-én szerdán a Bábel-est összművészeti sorozatban a Müpa Fesztivál Színházában.

mupa

Müpa

A mostani produkció egyik szereplője a Prima- és Makovecz-díjas Kiss Ferenc, aki 1974-ben a Kolinda alapító tagja volt, majd csatlakozott a Vízöntő együtteshez, amellyel két évtizeden át muzsikált és járta a világot. 1992-ben létrehozta az első független magyar népzenei kiadót, az Etnofont, és nem sokkal később megszületett az Etnofon Zenei Társulás. Kiss zeneszerzőként a korszerű elektronika mellett fontos szerepet szán az akusztikus népi hangszereknek és a hagyományos díszítéstechnikáknak. A december 7-i koncerten az Etnofon Zenei Társulás vendége Bognár Szilvia.

Az est során egy másik egykori Kolinda-tag, Lantos Iván is fellép. A nagybőgőn, fúvós hangszereken, és számos más instrumentumon is játszó zenész A Kolindával három albumot jelentetett meg, majd Franciaországban telepedett le. Tagja volt a Transylvania és a Spondo zenekarnak, emellett több önálló albuma jelent meg, komponált zenét kortárs tánchoz. Lantos ezúttal a hazai underground színtér egyik fontos szereplője, a Kistehén zenekar meghívására áll színpadra. Az együttes alapítója, Kollár-Klemencz László nemrég szintén a Müpában mutatta be Rengeteg című új szólólemezét.

A zene mellett ezúttal sem marad el a mozgásművészet a Bábel-esten: egy 2013-ban alakult újcirkusz formáció, a Grotesque Gymnastics értelmezi újra a fizikalitást. Téri Gáspár, illetve a rúdtánc- és levegőakrobatika-oktató, kétszeres rúdtánc-világbajnok Bardóczy Ilka a táncos, cirkuszi és a fizikai színházas tapasztalatait ötvözi sajátos szarkasztikus szemléletmódjával.

Az irodalmat a költő, író, drámaíró, tárcaíró Darvasi László képviseli. Az est moderátora Winkler Nóra, a produkciót a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatói állítják színpadra (osztályvezető tanár: Ascher Tamás). A Bábel-estek sorozatszerkesztője Marton László Távolodó.

Forrás: Színház.org, Müpa, MTI