Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk – Előadás és szakmai beszélgetés a Színművészetiről

2016 december 06. kedd, 8:34

Ismét látható Budapesten a nemzetközi színházi fesztivált is megjárt előadás, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk.

1

Fotó: Roland Váci

Az előadás legutóbb a kolozsvári Temps D’Images Fesztiválon vendégszerepelt, ahol nagy érdeklődés kísérte, legközelebb pedig december 9-én, 18 órától látható a Trafóban, a Kortárs Drámafesztivál keretében. Ezúttal egy különleges szakmai beszélgetés is követi a produkciót.

2

Fotó: Roland Váci

A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című dokumentumszínházi előadás egyfajta fórumkísérlet, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, pályakezdő színészek mesélnek az egyetemi évekről és a piacra való kilépésükről. Minden előadás azzal zárul, hogy meginvitálják a nézőket: maradjanak ott, és beszélgessenek kötetlenül a felvetett témákról. Ennek most szervezett keretet is adnak, és gyakorlatilag folytatják az előadást: a meghívott hozzászólók új nézőpontokkal egészíthetik ki az ő történeteiket.

6

Fotó: Roland Váci

A beszélgetés résztvevői: Schilling Árpád (rendező), Gáspár Máté (kulturális menedzser, egyetemi tanár), Csizmadia Tibor (rendező, egyetemi tanár, az SZFE Színházi Intézet vezetője), Boronkay Soma (dramaturg, az SZFE Doktori Iskola hallgatója, korábbi HÖK-elnök)

Moderál: Kelemen Kristóf

5

Fotó: Roland Váci

Beszélgetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenéről és múltjáról, sikeres és sikertelen reformkísérletekről, strukturális átszervezésekről, gazdasági nehézségekről, tanári felelősségről, lehetőségekről és korlátokról, ezen túl a pályán való elindulásról, a piac változásairól. Mennyire alkalmazkodik az SZFE a magyar színházi struktúra átalakulásaihoz? Változik-e a hallgatók hozzáállása az intézményhez és annak problémáihoz? Mi a különbség a huszonöt évvel ezelőtti és a mostani állapotok között? Mi zajlik a vezetés szintjén, és mennyit érzékelnek ebből a diákok? Ha hallgatóként elégedetlenek vagyunk valamivel, milyen formában érdemes ennek hangot adni, és mit tehetünk aktívan is a változásért?