Újra színpadon a Sirály az Átriumban – Főszerepben Oszvald Marika és Trokán Nóra

2016 december 08. csütörtök, 12:37

Januárban visszatér az Átrium Film-Színházba Csehov Sirály című darabja, Oszvald Marika, Kaszás Gergő, László Zsolt, Trokán Nóra és Porogi Ádám főszereplésével.

siraly-oszvald-marika-gyabronka-jozsef-foto-puska-judit

Oszvald Marika, Gyabronka József / Fotó: Puska Judit

A 2015-ben bemutatott Sirály ebben az évadban most tér vissza a budai teátrum színpadára.

A fiatal rendező, Fehér Balázs Benő sajátos olvasata különleges színházi élményt kínál a nézőknek. Sokféle színészi attitűd ütközik a játéktérben, ami izgalmas megoldásokat kínál a szereplők és viszonyaik értelmezésében. Különleges, egyben megosztó rendezői ötlet a legendás operettszubrettet, Oszvald Marikát megtenni Arkagyinának.

siraly-porogi-adam-trokan-nora-foto-dudas-erno%cc%8b

Porogi Ádám és Trokán Nóra / Fotó: Dudás Ernő

„Nagyon kíváncsi voltam rá, milyen lesz Oszvald Marika egy az eddigi szerepeitől, játszott műfajaitól ennyire eltérő darabban – és olyan Arkagyinát sikerült megformálnia, ami tökéletesen passzolt a habitusához, és mégsem lógott ki a csehovi hősnőből. Harsány, izgága (itt tökéletes arányban tudott beépülni az »oszvaldmarikaság«), figyelmet megkövetelő nő, aki nem tud megküzdeni azzal, hogy bizony eljárogat felette az idő. Ez mondjuk a rafinériáját nem kezdi ki, a megfáradt, megtört asszonyból is azonnal előbújik a femme fatale, ha veszélyeztetve érzi pozícióját. Bravó!” – írta blogján az előadásról Franyó Kriszta.

siraly-mihalyfi-balazs-oszvald-marika-foto-meszaros-csaba

Mihályfi Balázs és Oszvald Marika / Fotó: Mészáros Csaba

Az Index színházi blogja, a Ványabácsi így fogalmazott: „Az a helyzet, hogy az operettszubrett Oszvald Marika változtatás nélkül jó ebben a színésznői ékkőnek szánt idegesítő szerepben. Mindenki családjában van egy ilyen hangosan vidám, mások kárára érvényesülő, önző mód sikeres matróna, akinek percenként el kell mondania, hogy ő mennyire jól van.”

siraly-laszlo-zsolt-oszvald-marika-foto-meszaros-csaba

László Zsolt és Oszvald Marika / Fotó: Mészáros Csaba

Hermann Zoltán elemzésében Oszvald Marika második felvonásbeli teljesítményét dicséri: „Arkagyina percekig tartó ajakrúzsozása, a színésznői arcot teljesen »szétroncsoló« körkörös, kataton mozdulatsora a tökéletes neo- vagy posztavantgárd színészet, igazából inkább valamiféle performansz, döbbenetesebb, mint amilyen ebben a szerepben Drozdik Orsolya vagy Ladik Katalin lehetne vagy lehetett volna, mert senkinek nincs olyan ritmusérzéke (még a ritmikus aszimmetriákat tekintve sem), mint egy klasszikus szubrettnek. Tizenöt perc színházi csoda.”

A Ványabácsi kritikája így összegzi a produkciót: „a Fehér Balázs Benő dirigálta csapat az elmúlt évad egyik legjobb előadását hozta létre az Átriumban”. Bóta Gábor a Népszavában „érdekes kísérletként” aposztrofálta az előadást. Az Ellenfény kritikusa, Szűcs Mónika szerint a Sirály alkalmas darab arra, hogy „fiatal, ambiciózus alkotók, esetleg nemzedékként fellépő rendezők, illetve születő vagy megerősödő színházi műhelyek fogalmazzák meg általa a maguk színházfelfogását, amelynek nevében teljesen másfajta színházat szeretnének csinálni, mint az elődeik”, és Fehér Balázs Benő rendezése ebbe a sorba illeszthető.

siraly-trokan-nora-kaszas-gergo%cc%8b-foto-meszaros-csaba

Trokán Nóra és Kaszás Gergő / Fotó: Mészáros Csaba

Az előadásban Trigorint Kaszás Gergő, Kosztyát Porogi Ádám, Nyinát Trokán Nóra, Szorint Gyabronka József, Dorn doktort László Zsolt alakítja, a további szerepekben Parti Nóra, Mihályfi Balázs, Orosz Ákos és Szilágyi Csenge látható. A produkció 2017. január 13-án és 29-én este szerepel az Átrium műsorán, a jegyek 1600 és 2400 forint közötti áron már kaphatók a színház jegypénztárában, online az atriumfilmszinhaz.jegy.hu oldalon, illetve az ismert jegyterjesztőknél.

További részletek itt.

Az előadás trailerét itt érheti el.