A Macskaherceg kilencedik élete – Színpadon Gimesi Dóra meséje egy láthatatlan világról

2016 december 09. péntek, 18:21

Maszkos játék egy számunkra láthatatlan világról, emberi esendőségről, szerelemről december 10-én, a Trafóban.

Az előadás megkapó vizualitású varázsvilágban mutat be mindenki számára ismerős kapcsolati problémákat és helyzeteket. A darabot Gimesi Dóra azonos című meséje alapján  Szenteczki Zita bábrendező szakos hallgató állította színpadra Nagy Orsolya dramaturg hallgató segítségével.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A helyszín Budapest, ahol a Macskaherceg is él, aki éjjel ezüstszürke kandúr alakjában járja a háztetőket, beles a lányok ablakán, és pihe-puha álmot dorombol a szívükbe. Aztán egy nap találkozik Alinkával, a tavasztündérrel. A Macskaherceg beleszeret a lányba, és úgy dönt, hogy feleségül veszi. A házasság azonban áldozattal jár: a Macskahercegnek búcsút kell intenie korábbi életmódjának, hogy mindenestül Alinkáé lehessen. Boldogságuk egy ideig felhőtlen, ám a tavasz közeledtével Alinka egyre elfoglaltabb, a Macskaherceget pedig csalogatják a rég nem látott háztetők…

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Habár a cím és az állatszereplők nem jellemzően felnőtt előadást sejtetnek, de maga a téma, és az előadás is elsősorban a felnőtt közönséget célozza meg. A jelképhordozó maszkokat és fejékeket Michac Gábor tervezte. A letisztult teret Hegymegi Máté atmoszférateremtő koreográfiái és Tarr Bernadett zenéi töltik meg élettel. A mesébe ágyazott párkapcsolati történetet Dér Zsolt, Főglein Fruzsina, Kovács Domokos, Pájer Alma, Georgita Máté Dezső és Nyakó Juli előadásában láthatják a nézők.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az előadást a Manna Produkció Ugródeszka sorozatában hozták létre idén tavasszal, melynek keretében negyedéves bábrendező hallgatók mutatkoztak be a nagyközönség előtt. Öten kaptak lehetőséget magyar bábszínpadon még nem látott előadások megalkotására és bemutatására. A Macskaherceget júniusban mutatták be a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.