“Minden kornak azok a hősei, akik nem adják fel” – Videó A harag napja színészeivel

2016 december 10. szombat, 7:18
A harag napja a Kortárs Drámafesztiválon is látható volt. Ennek kapcsán nyilatkoztak a színészek a darabról.

“Köszönet Szilágyi Máriának, hogy meghívott minket a fesztiválra! Köszönet Máté Gábornak és a Katona József Színháznak, hogy befogadtak bennünket erre az alkalomra! A különleges esemény alkalmából úgy gondoltuk, megszólítjuk a színészeket, hogyan látják az előadást, amelyben már több mint egy éve játszanak” – közölte Facebook oldalán Schilling Árpád.

A videóból az is kiderül, hogyan zajlott a próba a Katonában.

A harag napját legközelebb február 5-én lehet megnézni a Trafóban.


Ajánló a darab elé:

2015 elején egy ismeretlen magyar ápolónő elsőként beszélt a nyilvánosság előtt kíméletlen őszinteséggel a kórházakban uralkodó szakmaiatlan és embertelen állapotokról. A nővér fekete ruhába öltözött és az utcára hívta az ország ápolóit. A szókimondó nővér alakja inspirálja a Krétakör előadását – de semmit nem használnak fel az ő valós történetéből.

Az előadás a végtelenségig kiszolgáltatott ember tragikomédiája. Azé az emberé, aki mindent megtesz azért, hogy kezébe vegye a saját sorsát, de vagy a külső körülmények (gazdasági és politikai mozgások, ígéretüket be nem tartó jóakarók) vagy a belső hiányosságok (tapasztalatlanság és tudatlanság) miatt folyton elbukik.

A nővér családjában három generáció jellegzetes vonásai tűnnek fel. Egy korábbi rendszerben szocializálódott öregasszony, aki mindig, mindent jobban tud lányánál, soha be nem látva, hogy megszerzett tapasztalatai a mai világban már nem érvényesek. Egy gátlástalan, túlélőszemléletét hirdető tinédzser, az ápolónő lánya, aki szerint már semmi sem számít, az életért foggal-körömmel harcolni kell, nem szabad hinni senkiben és semmiben. Főszereplő a jelenkor kihívásaival szüntelenül küszködő kisember, aki bár igyekszik bízni embertársaiban, problémáival végül mindig egyedül marad. A történet során feltűnnek korunk ismert figurái, életre kel Európa marginalizálódott felének újkori története.

Rendező: Schilling Árpád
Szereplők: Sárosdi Lilla, Láng Annamária, Rába Roland, Meszléry Judit, Kovács Kata Milla
Írták: Zabezsinszkij Éva, Schilling Árpád és a szereplők
Zene: Vranik Krisztián      /     Dalszövegek: Závada Péter
Látvány: Keszei Borbála      /     Technikai vezető: Éltető András
Hang: Bartha András      /       Asszisztens: Sápi Dalma
Súgó: Bereczki Csilla       /      Produkciós vezető: Schőn Edina
Ügyvezető: Potyondi Linda