Így készül a Bádogdob a Katonában – Videó

2016 december 13. kedd, 12:09

December 22-én Günter Grass Bádogdob című drámáját mutatja be a Katona József Színház a Kamrában.

A produkció nyílt próbáját december 10-én tartották.

Rendező: Hegymegi Máté. Szereplők: Elek Ferenc, Dér Zsolt, Pálmai Anna, Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán, Mészáros Béla, Kovács Lehel, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Takátsy Péter

Ajánló a darab elé:

A hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni, nem illeszkedik be a felnőttek világába. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek.

Ez a különös fiú egy szabad városba születik, Lengyelország és Németország határán a ’20-as években, egy német apa és egy kasub (lengyel etnikumú) anya gyermekeként. Minden adott lenne egy kockázatnélküli polgári élethez, de ő a családi fűszerüzlet helyett a dobolást választja. Ez a lázadás és az önkifejezés egyetlen formája számára. És a szétvert bádogdobok halmai mögül felsejlenek a náci gyűlések, az egyre feszülő ellentét a lengyelek és a németek között, a kristályéjszaka, Lengyelország lerohanása és mindaz, ami ezt követte.

Oskar kívülállása, passzivitása áldozatokat követel, de látszólagos gyermeksége miatt nem lehet őt elítélni. Meddig lehet észrevétlennek, gyereknek maradni? Vagy eljön az a pillanat, amikor elkerülhetetlenül felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért és fel kell nőnünk?