Újra műsoron a Tabu kollekció – Divatkoncerttel sokkol a Trafó

2016 december 17. szombat, 7:33

December 21-22-én újra színpadon a Soharóza kórustagjaiból alakult társulat Tabu kollekció divatkoncertje Nagy Fruzsina és Halas Dóra rendezésében.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina folyton újdonságot kereső művészek, akik most egy, a divat, a zene és az előadóművészet határain átívelő produkciót alkottak meg közösen. Az előadó modellek a Soharóza kórustagjai, akik viagramaszkban, hullazsák ruhában, vagy éppen repülőszerencsétlenség jelmezben hozzák virtuálisan és konkrétan is közelebb a közönséghez a kényes témákat. Nemcsak rendhagyó anyagból, de speciális technikával készült ruhák is előfordulnak a produkcióban: 3D nyomtatott elemek, ledvilágításos kosztümök is előfordulnak a divatshowban. A csapatnak ez az első olyan előadása, amelyben elektronikus alapra pakolták fel más zenei műfajok elemeit.

Fotó: Nagy Gergő

A szókimondó világ szereplői az intimitás tradícióit felrúgó kérdéseket sajátos humorral töltik meg: halálrevüket rendeznek, tisztelik a termékenységet, az őserőt, vagy a harciasságot szimbolizáló menstruációs vért, egyaránt szembenéznek testi és lelki betegségekkel. Az előadás divatbemutatóból alakul összművészeti akcióvá, amelyben a Kiss Ákos médiaművész és Bartha Márk sound designer megálmodta vizuális effektek és hanghatások kompozíciója biztosítja a megkapó atmoszférát. Kiss Ákos olyan csapatokkal dolgozott már együtt, mint a Kiscsillag vagy a Kispál és a Borz. Bartha Márk korábbi országos beatbox bajnok, aki később pedig a színház világában folytatta zeneszerzői munkásságát. A Hodworks-szel, a Táp Színházzal, a Szputnyik Hajózási Társasággal és az Örkény Színházzal is dolgozott már a művész.

„Szerencsés vagyok, hogy olyan országban élhetek, ahol ilyen dolgok születnek.” (Alföldi Róbert a produkcióról)

„A csapat nagyszerű társaság, olyasféle vonzerővel hat az emberre, mint némelyik színtársulat; így éreztem Brook vagy Strehler szinészei iránt, de leginkább Marthaler zseniális, ám habókos alakokból álló társulatai láttán támadt bennem hasonló gyöngéd szeretet, elismerés, meg még valami irigység is: milyen jó ezeknek együtt.” – (Ascher Tamás a produkcióról)

Nagy Fruzsina jelmeztervezőt elsősorban a test és a világ kapcsolata érdekli, legyen szó maszkról, sminkről, divatról, vagy látványról. A Tabu kollekció nem az első olyan előadása, melyben rendezői szerepet is vállal: a kosztümmágnás több önálló előadást is készített már a Trafóban. Az Álmok a szekrényből, a Recycle és a PESTIESTI mind az ő nevéhez köthetők. Jelmeztervezőként olyan neves hazai alkotóval dolgozott együtt (itthon és külföldön), mint Alföldi Róbert, Schilling Árpád, Bodó Viktor vagy épp Ascher Tamás. Nemcsak a hazai színházi életet árasztja el kreativitásával, de Bécstől Baselig több produkció számára tervezett kosztümöket. A Pécsi Országos Színházi Találkozón 2009-ben és 2013-ban elnyerte „A legjobb jelmez és maszk díját”, valamint közreműködött több, a „Színikritikusok díjával” is kitüntetett előadásban is.

Fotó: Rácmolnár Milán

Halas Dóra Lantos Rezső-díjas karnagy, a Soharóza vezetője. Korábbi kutatási témája, doktori disszertációjának témája a kórus-improvizáció volt, ebből fejlődött ki mostanra egyfajta közösségi zeneszerzés-zeneszerkesztés. Csapatának tagjai civil énekesek, akik számos kísérletező, helyspecifikus zenei előadást hoztak létre az utóbbi években. Összművészeti produkciókra helyezik leginkább a hangsúlyt, legyen szó mozgásról, vetítésről, gasztronómiáról, vagy, jelen esetben divatról; zenéjüket pedig minden alkalommal közös agyalások, kutatások és kísérletezések útján hozzák létre. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérházak udvarán és nemzetközi kórusversenyen is. A Trafóban a Tabut megelőzően a Bélaműhellyel közös Karmesterjátékban láthattuk őket.

Halas Dóra – Nagy Fruzsina: Tabu kollekció
2016.12.21-22. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Facebook esemény itt.

Az előadás résztvevői itt nyilatkoztak a produkcióról.