Egy fiú Boszniából – Botos Éva és Jászberényi Gábor párosa a Bethlenben

2016 december 19. hétfő, 8:50

December 21-én mutatja be a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetséggondozó program 3. előadását. A 2016-os pályázat nyertese Lazici Noémi nagyváradi rendező lett, mentora Szikszai Rémusz. A kétszereplős darabban Botos Éva és Jászberényi Gábor látható.

Az alkotók ajánlója:

Egy olyan útra invitáljuk önöket, ahol az emberség és annak teljes hiánya, a felelősségtudat, a közöny, az értelmetlen lét és a tudatos elidegenedés fontos útitársak lesznek.

Tudom, lesznek majd, akik velünk jönnek. Mi elindulunk.

Az Ad de Bont szövege nyomán létrejött előadás hősei, Djuka és Fazila Boszniából Hollandiába menekült házaspár, akik Mirad, a tizennégy éves unokaöccsük levelei által elevenítik meg a Boszniában történt borzalmakat. Valójában az ő nézőpontjából ismerhetjük meg az 1992-1995 között történteket. Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk…

Fotó: Kállay-Tóth Anett

A Találkozások programról:

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület első alkalommal írt ki pályázatot fiatal, pályakezdő színházi rendezők részére. A Találkozásokra a jelentkezők kétszereplős darabbal pályázhattak. Cél a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is, ezért a pályázat kritériuma volt, hogy a két színész közt legalább kétgenerációnyi korkülönbség legyen, illetve, hogy a pályázó munkáját egy felkért, tapasztalt rendező mentorálja. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg eddig a Bethlenben: 2016 áprilisában mutatkozott be rendezőként Valcz Péter a Mary és Max című előadással, azt követően június végén Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A 2016 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek munkái a 2016-2017-es évad folyamán kerülnek bemutatásra.

Fotó: Kállay-Tóth Anett

Az előadásról:

A Találkozások 2016 pályázat győztese Lazici Noémi Nagyváradon élő rendező, aki kolozsvári és marosvásárhelyi munkái után most először rendez Magyarországon. Lazici Noémi pályázatában a boszniai háborúval foglalkozó kortárs holland darabot választotta azzal a céllal, hogy a korunk népbetegségévé vált közönyösségre hívja fel a figyelmet.

„Régóta foglalkoztat az emberek sajnos egyre inkább növekvő tendenciája a közöny felé. Keresem az okokat, próbálom megmozgatni azon elrejtett, már-már absztrakt fogalmat, amit empátiának nevezünk, kísérletet teszek arra, hogy megfejtsem hiányának okait.” – írta Lazici Noémi a pályázatában.

Az Egy fiú Boszniából hősei egy házaspár, Djuka és Fazila, akik Boszniából menekültek Hollandiába. A nyugat-európai város egy hatalmas irodaházának ablakában olvassák egyetlen élő rokonuk, a 14 éves Mirad leveleit. Valójában az unokaöcs, Mirad nézőpontjából, levelei és naplója által ismerjük meg az 1992-1995. közt történteket. Tökéletesen dokumentált szöveg, ahol az események konkrét helyekhez, dátumokhoz, helyzetekhez és eseményekhez vezetnek minket. Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk…

A darabot mindeddig egyetlen egyszer, 2005-ben mutatták be Magyarországon. Abban a feldolgozásban Jászberényi Gábor a kisfiú szerepét játszotta, így különleges élmény számára most egy másik szerepet megformálni.

Fotó: Kállay-Tóth Anett

Ad De Bont
Egy fiú Boszniából

A Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása

Djuka – Jászberényi Gábor
Fazila – Botos Éva

Videó: Ofner Gergő
Vetítéstechnika: Karczis Gábor
Jelmez: Tóth Hajni
Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Mentor rendező: Szikszai Rémusz
Rendező: Lazici Noémi

Bemutató: 2016. december 21. 19.00
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen tér 3.