Hogyne volna szerelem ötvenen túl! – Villáminterjú Hegyi Barbarával

2016 december 20. kedd, 16:18

A Spirit Színház december 10-én Neil Simon: Ölelját! című vígjátékából tartott bemutatót Czeizel Gábor rendezésében, Hegyi Barbara és Perjés János főszereplésével.

Ajánló:

Neil Simon, a nálunk is népszerű író hősei küzdenek magukkal és egymásért. Mi meg hol sírunk, hol nevetünk rajtuk, de nekik drukkolunk. Azt reméljük, hogy mindig van új nap, új esély…

Egy férfi eltemeti a feleségét. Egy nőt elhagyott a férje.
A férfi hallani sem akar új kapcsolatról. Minden a régire emlékezteti. A nőnek végleg elege van a férfiakból. Új kapcsolat, új remények, új házasság? Szó sem lehet róla. A férfi is, a nő is a “gyászmunkával” van elfoglalva. Mit kezdenek egymással, ha a véletlen egymáshoz sodorja őket? Mi sülhet ki ebből? Csupa váratlan helyzet épp úgy, mint az életben.

Perjés János és Hegyi Barbara

Villáminterjú:

Az Ölelj át! habár vígjáték, mégis a simon-i komoly kérdésfelvetésekkel gazdagított színdarab. Egy amolyan vígjátéki helyzetek – az élet komoly dolgairól típusú.

Hegyi Barbara: Igen, ahogy minden Neil Simon darabban, úgy ebben is az önirónia, a tragédia épp úgy jelen van. A verbalitás nagyon erős nála, a szellemes, humoros megfogalmazás mulatságos helyzeteket, szituációkat, párbeszédeket eredményeznek. Helyzetkomikumok sora van jelen, de a karakterek önreflexiója mindig helyrebillenti a valóságba ezeket a szituációkat.

A darab négyszereplős. Milyen érzés egy ilyen kis térben, szinte az közönség között játszani, ahol valóban csak karnyújtásnyira vannak az emberek?

H.B.: Ez a második darab, amiben Perjés János direktor invitálására szerepelek. Az első Az ajtó című Szabó Magda regényből készült színdarab volt. Teljesen más érzés, mint 1000 ember előtt a Vígben, vagy 600 előtt a Pestiben, vagy 60 ember előtt a Házi Színpadon. Ott a klasszikus nézőtér, színpad kialakítás van, míg itt, mintegy közös játéktérben játszunk, ahol szinte érezzük a nézők leheletét. Először furcsa volt, de érdekes is. Mindig tanulok ezekből, hogy lehet ezt jól használni, és hogyan lehet egy ilyen térben érvényesnek lenni. Mindenesetre nagyon nagy kihívás.

Mennyire érzed a reakciókat? Tartózkodóbbak?

H.B.: Nagyon változó. Van, akit az, hogy ennyire involválva van, inkább távolabb tart, ugyanakkor valakit pedig épp ez stimulál, és mélyebben hat rá az egész.

Ebben a mostani darabban nagyon zanzásítva arról van szó, hogy nehezített tényezők és egyebek miatt lehet-e, van-e szerelem 50-en túl? Te hiszel abban, hogy létezhet ilyen?

H.B.: Hát hogy a csodába ne! Miért ne vághatna bele két ember, ha jól érzik magukat egymással, ha jól értik egymást, ha van miről beszélni, ha van közös értékrend, miért akarnák külön tölteni az életüket, ahhoz képest, hogy össze is tudnak kapaszkodni?

Kinek ajánlod az előadást?

H.B.: Mindenkinek, akinek füle van! Kortól függetlenül, aki szereti a jól megírt vígjátékokat, az ironikus párbeszédeket és a tanulságul szolgáló történeteket.

Kérdezett: Á.H. / Spirit Színház

Előadások időpontja és helyszíne:

2016 december 21. (szerda) 19:00 Spirit Színház
2017 január 01. (vasárnap) 19:00 Spirit Színház 
2017 január 10. (kedd) 19:00 Spirit Színház
2017 január 27. (péntek) 19:00 Esztergom