Életrevalók – Filmadaptáció Hirtling Istvánnal a Játékszínben

2016 december 21. szerda, 7:31

A Kölcsönlakás hétvégi premierjét követően máris új produkcióval készül a Játékszín. A nagysikerű Életrevalók című francia film színpadi adaptációjának február 4-én lesz a bemutatója.

Bank Tamás, Vadász Gábor, Hirtling István

Az olvasópróbával megkezdődött a felkészülés a februári bemutatóra. Az előadás motorja Horgas Ádám rendező, aki egy személyben felel a népszerű történet színpadra alkalmazásáért, a zenéért és a rendezésért.

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója elmondta, hogy nagy várakozással tekint az elkövetkezendő két hónapra. Reméli, hogy az évad különleges produkciói közt lesz ez az előadás is. Nagy örömmel üdvözölte a színházban először főszerepet játszó Hirtling Istvánt és a partnerét, a Drisst alakító Vadász Gábort, akit Horgas Ádám ajánlott a szerepre, mivel korábban együtt dolgoztak a Békéscsabai Jókai Színházban.

Fotó: Ambrus Marcsi

Horgas Ádám elmondta, hogy nagy izgalommal várta már a próbák kezdetét, és örül, hogy a régi-új csapattal dolgozhat együtt. Otthon érzi magát itt, és szép emlékeket őriz a tavalyi közös munkáról is. Arról is szót ejtett, hogy az Életrevalók színpadi adaptálása során számos nehézségbe ütközött:

„Nehézséget jelent például az olyan filmes jelenetek színpadra vitele, mint az autósüldözés vagy ejtőernyőzés. Több olyan részlet is van, amit egy film esetén a mozgóképek segítenek és egy nagyvonalúbb dramaturgia képes kezelni, de nálunk, filmes eszközök híján, a színpadon nem élnek meg. A koncepcióm fontos elemeinek egyike volt, hogy a háttértörténeteket is jelenítsük meg, másrészt, szereplőket is összevontam, hogy kevesebb színésszel is el tudjuk játszani a történetet. Abban biztos voltam, hogy az afrikai bevándorló szálat elvetem, hiszen nálunk ez nem arról szólna, mint Franciaországban, viszont Driss karakterével – aki a mi előadásunkba egy cigányfiú lesz – igyekeztem a roma kultúrát beépíteni. A látásmód képi világának kifejezéséhez rátaláltam az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájára, ahol hátrányos helyzetű és cigány fiatalokat próbálnak a művészet, a festészet eszközeivel segíteni, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba. Az itt született alkotások annyira magával ragadóan fejezik ki a világképüket, hogy segítségükkel láttatni tudok egy igazán kalandos, mitikus, autentikus vonalat, olyannyira, hogy még díszletelemként is használjuk majd. A történet számomra olyan, mint egy népmese, a legkisebb szegény fiú sztorija, akinek sikerül egy különleges ember barátságának segítségével kitörnie a nyomorból” – mesélte a rendező.

Plakátfotózás

Hirtling István alakítja a főszereplő Philippe-et, aki nyaktól lábig béna, és 24 órás, bennlakásos ápolót keres. „Óriási bizalom van bennem a rendező, Horgas Ádám felé, és nagyon várom a közös munkát Vadász Gáborral is. Ez egy csodás történet, és nagy kihívás lesz számomra eljátszani Philippe-et, aki kerekesszékben él, már csak azért is, mert alapvetően izgő-mozgó színész vagyok. Ehhez a problémához már segítséget is ajánlottak, valószínűleg a Pető Intézet segít majd a dolgok technikai elsajátításában. A legfontosabbnak mégis azt tartom – akkor is, ha talán elsőre kicsit közhelyes –, hogy úgy a fogyatékkal élők, mint a mélyszegénységben élők társadalmi integrációját, saját eszközeinkkel talán elő tudjuk segíteni az Életrevalók mondanivalójával. Azt sem tudom, hogy ebben a rohanó életben képesek vagyunk-e odafigyelni másokra, vagy egyáltalán bele tudunk-e gondolni abba, hogy emberek milyen terhekkel élik az életüket, milyen napi kihívásokkal küzdenek. Nem árt, ha a színház időnként erre is rávilágít. Akik eljönnek megnézni majd az előadást, remélem, jól fognak szórakozni, nevetnek is majd, ám ha kimennek a körútra az előadás után, és meglátnak egy bármilyen fogyatékkal élőt, talán eszükbe jut az előadás egy-egy pillanata is. Mert végül is ez a fő cél” – mondta Hirtling István.