Magyarországon zárta, Chilében indítja az évet a Proton Színház

2017 január 02. hétfő, 19:04

Eseménydús évet zárt Mundruczó Kornél csapata: 6 ország, 11 város, 57 előadás.

Látszatélet / Fotó: Rév Marcell

2016 áprilisában, Budapesten mutatta be Látszatélet című előadását a Proton Színház. A Mundruczó Kornél rendezte darab azóta járt Bécsben, Oberhausenben, Wiesbadenben, Drezdában, Berlinben és Lille-ben, fél év alatt összesen 25 előadást hagyva maga mögött. A darab Ágh Márton tervezte díszletét a magyar színikritikusok a legjobbnak ítélték, melynek létjogosultságáról a hazai közönség is megbizonyosodhat 2017. március 20-án, 21-én és 22-én a Trafóban.

Látszatélet című előadásában a megszokott színpadi provokáció és erőszak helyett enyéni sorsokra vetett csendes és intim pillantással lep meg a neves magyar színházi- és filmrendező, Mundruczó Kornél” – írt a produkcióról a Süddeutsche Zeitung.

A Proton Színház első színdarabja, a Frankenstein-terv 2016-ban ünnepelte 125. előadását. A 2017-es évet chilei Santiago a Mil Fesztiválon kezdik, májusban pedig várhatóan újra visszatérnek Budapestre.

A Szégyen Pilsenben és a Trafóban, míg a Demencia Minszkben és újra a Vígszínházban volt látható. Kateřina Jírová, a Divadelni noviny c. lap kritikusa úgy találta: „A Szégyen nagyon provokatív előadás az életért való harcról és a méltóságról.“

Míg Anna Jefremenko arról számolt be: A fejemben azzal a gondolattal értem haza, hogy az egész TEART csak kínos előjáték volt. A Demencia felvezetése. Azt már láttam, mire képes Mundruczó a filmvásznon, de amit a színházban csinál, az maga a varázslat. Érvényes ez az izgalmas díszletre, a lenyűgöző színészi játékra és az időnként a megbotránkoztatás határát súroló rendezői ötletekre, de hagyjuk is, hiszen a varázslatban éppen az a jó, hogy megfejthetetlen.” 

Winterreise

A Bánki Gergely rendezte 1 link a budapesti trafós előadások mellett a Pécsi Nemzeti Színházban vendégszerepelt, ahová a Proton Színház már-már hazajár. Jake Smiles legközelebb 2017. január 31-én a Trafó Klubban enged újra betekintést virtuális világába.

A Rába Roland rendezte Utolsó Tatabányára, a Jászai Mari Színházba utazott, jövőre pedig a Szegedi Nemzeti Színházban látható majd. Ez utóbbi az előadás harmadik vidéki helyszíne lesz, ami különös öröm a Magyarországon főként Budapesten játszó Proton Színháznak.

A CAFÉ Budapesttel és az Óbudai Danubia Zenekarral 2015-ben koprodukcióban létrehozott Mundruczó Kornél rendezte Schubert Winterreise dalciklusára épülő installáció egy zongorás változata a FILC – Fischer Iván lakásszínházába kapott ismét meghívást, ahol legközelebb 2017. február 25-én és 26-án lesz látható. A nagyzenakari változat felújítását tavaszra tervezik a Trafóba.