Egy 21. századi Pán Péter-történet – A zalaegerszegi színház a Jurányiban vendég

2017 január 03. kedd, 12:01

Január 13-án, este 7 órakor Peter címmel egy 21. századi Pán Péter-történetet mutat be a Jurányiban a zalaegerszegi színház.

 „Pán Péter félig emberfiú, félig tündérfiú. Nem akar felnőtté válni. Tud repülni, Seholországban él, ahol a gyerekek nem nőnek fel soha.”

Ajánló a darab elé:

Felnőtteket váruk seholországba!

A Peter egy 21. századi Pán Péter-történet. Felnőtt egy generáció (Y), amelynek rettenetesen bizonytalan a jövőképe, és felnövekvőben van egy másik (Z generáció), amelynek fiataljai pár éven belül hasonló helyzetben fogják találni magukat. Ezek az „Én generációk”. Számos Y generációs fiatal ódzkodik a felnőttséggel együtt járó kötelességektől, a munkavállalástól, a felelősségvállalástól. Kerülik az elköteleződést, és a gyermeki örömeket részesítik előnyben. Ők a hunédzserek, akik inkább bennragadnak a mamahotel komfortos fogságában. Ez napjainkban tipikus európai jelenség. Kapunyitási pánik, Pán Péter-szindróma. Kik tehetnek erről? A fiatalok? A szüleik? A fogyasztó- és élményközpontú jelenre koncentráló és egyben infantilizáló média- és reklámipar? Ezekről a kérdésekről szeretnénk a játék során a résztvevőkkel közösen gondolkodni.

A huszonöt éves Peter nem találja a helyét a világban. Elköltözik a szüleitől. Jelenleg a bátyja lakásában tartózkodik. Átmenetileg. Amíg a testvére üzleti úton van New Yorkban. Úgy érzi, hogy pontosan erre van szüksége: egyedüllétre és egy kis időre. Kutatja az összefüggéseket, listákat ír arról, hogy mivel rendelkezik, mivel nem rendelkezik, milyen tárgyra van tulajdonképpen szüksége, miért volt annyira oda kiskorában, mik azok a dolgok, amelyek kiborítják. Megpróbál válaszokat keresni arra, hogy mi végre van a világon. Videóüzeneteket készít barátjának. Ezeken az üzeneteken keresztül ismerkedünk meg Peterrel, Peter családjával, „barátaival” és új kapcsolataival.

Felnőtt résztvevők mesealkotás közben

Előadásunkat a Tantermi Deszka ifjúsági programunk keretén belül elsősorban 14-19 éves fiatalok számára készítettük, ugyanakkor számos alkalommal játszottuk főiskolás, egyetemista és felnőtt résztvevőkkel. Azt tapasztaltuk, hogy a kérdések, amelyeket előadásunk tematizál, illetve a játékok, amelyeket a program során kínálunk, felnőttek számára is igen izgalmasak. Várjuk a hunédzsereket, a harmincasokat, szülőket, pedagógusokat és persze minden érdeklődőt, akik kíváncsiak Peterre és Seholországra!

Hogyan képzeljük el?

A színházi előadást interaktív játékokkal szakítjuk meg, hogy a résztvevőkkel közösen gondolkodjunk azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplője, Peter körüljár.

A Peter alkotói

Mikor, hol? 2017. 01. 13. 19:00 Jurányi Inkubátorház / 1027 Budapest, Jurányi u. 1.

Alkotók:
Peter szerepében: Mihály Péter
Konzulensek: Cziboly Ádám, Bethlenfalvy Ádám (InSite Drama)
Rendezőasszisztens: Mikita Zsuzsanna Lilla
Rendező, foglalkozásvezető: Madák Zsuzsanna

Jegyvásárlás itt is lehetséges.