Waiting for HÍRÓZ – Ősbemutatóra készül Kiss Márton darabjából a Scallabouche

2017 január 03. kedd, 8:09

A H@Hamlettel kezdi az új évet a Scallabouche Társulat, utána pedig meg sem állnak februári premierjükig.

Január 10-én, 20 órakor a Jurányiban utoljára lesz látható a H@Hamlet, ugyanis februártól új budapesti helyszínre költözik, tavasztól pedig a vidéki közönség előtt, több helyszínen is bemutatkozik majd a produkció.

H@Hamlet / Hámori Gabriella és Elek Ferenc

A Scallabouche csapata nemcsak vendégjátékokra, hanem új előadásra is készül – 2016. novembere óta próbálják új előadásukat, egy ősbemutatóval készülnek Kiss Márton író-dramaturg-rendező Waiting for HÍRÓZ c. művéből, amelyet február 11-én mutatnak be a Jurányi Inkubátorház Kamaratermében, Alexis Latham rendezésében.

A darab története egy budapesti lakásban játszódik, két idősíkban: 1935-ben és 2017-ben. Egy polgári lakás három különböző helyszíne az, ami jelentősen meghatározza a történéseket, befolyásolva a karakterek lelkiállapotát: a nappali a reprezentáció, a hálószoba az intimitás, míg a konyha a titkok, egymás kibeszélésének színhelye.

Kiss Márton és Alexis Latham

A valós történelmi háttér csak időkeretet ad, maga a cselekmény egy család életének egy estéjéről szól. A családtagok és hozzátartozóik viszonyai kerülnek fókuszba, kutatva és felmutatva a hasonlóságokat, a különböző vagy éppenséggel félelmetesen egymásra vetülő életkorszakok között.

Az alkotók a próbák során a már megszokott improvizációs technikát használják, de ez alkalommal Kiss Márton színházi szerző is (Angéla evangéliuma, Csöngő, Broadway felett az ég stb.) együtt dolgozik a társulattal. „Azt gondolom, ez a projekt mindenki számára izgalmas vállalkozás. A készülő előadás jelenetei az általunk közösen fejlesztett történet és annak karakterei alapján a Scallabouche Társulatra jellemző irányított, improvizációs helyzetgyakorlatok során születnek meg. Magam bár dramaturgként végeztem, a pályám kezdete óta írok színdarabokat, rendezek előadásokat kőszínházban és független területen egyaránt. Izgalmasnak tartom ahogy a színészeket Alexis Latham improvizációs módszerével rávezetjük az anyagra, különleges, élő színdarab születik” – fogalmazott Kiss Márton.

Waiting for HÍRÓZ / Szalontay Tünde, Balsai Móni, Elek Ferenc

KISS MÁRTON – SCALLABOUCHE TÁRSULAT
WAITING FOR HÍRÓZ – ŐSBEMUTATÓ

Színészek: Balsai Móni, Elek Ferenc, Chován Gábor, Szalontay Tünde, Messaoudi Emina és Szántó Balázs (színészhallgatók a Színház-és Filmművészeti Egyetem Zsámbéki Gábor végzős osztályából)

Író: Kiss Márton
Dramaturg: Garai Judit
Látványtervező: Ondraschek Péter
Rendezőasszisztens: Stefán Gréta
Produkciós vezető: Sáfrány Eszter
Rendező: Alexis Latham

Bemutató időpontja: 2017. február 11.
Előadás: 2017. február 12. / Jurányi Inkubátorház, Kamaraterem
Támogatók: NKA, FÜGE