Kritikus Órát tartanak az Orlando után a Jurányiban

2017 január 04. szerda, 15:40

Január 12-én a Trojka Színházi Társulás Orlando előadását követően közönségtalálkozón vehet részt.

Az alkotókkal és az érdeklődőkkel Karsai György kritikus, a Színházi Kritikusok Céh tagja beszélget.
A program a Színház folyóirat együttműködésével valósul meg.

Fotó: Dömölky Dániel

Röviden a darabról:

Orlando nem a hagyományosnak mondható cselekvő főhős: ő megfigyel. Egy olyan férfi történetét meséljük el, aki harmincéves koráig férfiként él, majd feleségét egy mészárlás következtében elvesztve nemet vált. A férfit, aki férfiként női szerepet ölt magára: Petrik Andrea személyesíti meg.

Orlando igazi ellenfele saját maga. Szerelmes szemlélő, akinek az a sors jutott, hogy örökké éljen, és örökké keresse a férfiban a nőt, és a nőben a férfit.

Fotó: Dömölky Dániel

A két felvonásra osztott adaptációnkkal a regényt a darab első részében egy melankolikus férfi szemszögéből ábrázoljuk, akinek a szereplői mintha egy Caravaggio-festményből lépnének elő. A magányos szemlélőt a második részben gyakorlatilag megsemmisíti a nővé válás személyes és feszült vallomásossága: „a szerelemnek semmi köze a kedvességhez, a bőkezűséghez, a szerelem abból áll, hogy vagy gyorsan kibújunk a szoknyánkból, vagy leszaggatják rólunk”- Lady Orlando szerint minden lépésünk, minden döntésünk alapja a vágy, hogy kifejezzük magunkat másokban, önmagunk előtt.”