CLOSER (Közelebb) – Filmadaptáció a Spirit Színházban

2017 január 06. péntek, 13:31

A nagy sikerű amerikai film történetét láthatja februárban a budai teátrum közönsége.

A CLOSER (Közelebb) című produkciót tűzi műsorra a Spirit Színház Bányai Gábor rendezésében; a sikeres amerikai film színpadi változatának február 18-án lesz a bemutatója.

Perjés János, a Spirit Színház direktora az évad egyik különleges produkciójának tartja az amúgy hányattatott sorsú előadást, amelynek már többször nekifutottak a magyar színpadokon, valami miatt azonban sosem tudta azt az ívet befutni, mint amire hivatott. De majd most! A direktor Bányai Gábort kérte fel, hogy rendezze meg ezt a remekművet. És bár Bányai már több színpadi rendezést tudhat maga mögött, mégis inkább kiemelkedő kreatív producerként tartják számon.

A rendező elmondta, hogy bár alapvetően mindenkinek a film ugrik be először a cím hallatán, mégsem árt tudni, hogy a szerző színpadi műnek írta meg a darabot, aminek premierje 1997-ben, Londonban volt. Ezzel egy csapásra világhírűvé vált mind a darab, mind a szerző. Érdekességként megemlítette, hogy Patrick Marber készítette a film forgatókönyvét is.

Bányai koncepciója szerint teljes mértékben az eredeti színpadi mű az irányadó. Elmondása szerint szerencsés helyzetben van, hiszen a négy színész, akikkel együtt dolgozik, mind nagyszerű, tehetséges és nagyon nyitott művész.

A történet központjában egy szerelmi négyszög áll. A szereplők: egy fiatal rebellis sztriptíztáncosnő (Marjai Virág), egy félénk, de nagyravágyó nekrológíró (Ozsgyáni Mihály), egy középkorú hedonista bőrgyógyász (Perjés János), és egy, az érzelmeit ridegséggel leplező fotográfusnő (Nagyváradi Erzsébet). Négyük sorsa közel öt éven át összekapcsolódik, mindannyian elvesznek a vágyak labirintusában.

A darab sikerének a titka talán az, hogy Marber mesteri tudással keveri az angol önironikus humort a húsbavágó emberi drámával, s mindeközben nem kímél semmilyen tabutémát.

“Fontos, hogy a nyitott és befogadó közönséget szembesítsük azzal, hogy milyen átkozottul nehéz őszintének lenni, milyen átkozottul nehéz beismerni, hogy olykor a szeretet sem elég, milyen átkozottul nehéz elfogadni, hogy a pokol nem a másik, hanem én magam (és ha ezt elismerem akkor pokollá tudom tenni a másik életét). Itt van ez a négy ember, aki semmi másra nem vágyik, mint szeretetre, és akik pokollá teszik egymás életét. Nehéz belegondolni abba, hogy az emberek milyen terhekkel élik az életüket, hogy milyen kihívásokkal küzdenek. Nem árt, ha a színház eszközeivel, időnként erre is rávilágítunk” – mondta a rendező.

Fordította Upor László, a jelmezeket Veréb Dia tervezte, a rendező munkatársa Kocsis Bea.

Rendezte: Bányai Gábor

Forrás és fotók: Spirit Színház