Mellettünk – Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje a Jurányiban

2017 január 09. hétfő, 8:00

Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész-koreográfus estje január 13-án látható a Jurányiban.

Az alkotók ajánlója:

“A falu zárt, kegyetlen és szép világ, olyan gyökér, olyan életkezdés, ami örökre meghatároz.”

„Amikor szegény édesanyánkat megkérdezik, mivel foglalkoznak a fiai, és megmondja, rendre azt kérdezik, és „normális gyereke nincs”? A falu zárt, kegyetlen és szép világ, olyan gyökér, olyan életkezdés, ami örökre meghatároz.”

Erről a közös identitásról mesélnek a Grecsó-fivérek egészen más nyelven, egészen másképpen. A tánc nem magyarázza a szöveget, nem pantomim. A közös este inkább különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. Tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozás, egy est a családról, a szerelmekről, az első csóktól az első válásig.

A Grecsó fívérekről:

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett tanítóként, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, volt a Bárka folyóirat szerkesztője, a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát. 2001-ben a Pletykaanyu című kötettel robbant be a kortárs prózairodalomba, azóta több nagysikerű regényt írt (többek közt Isten hozott (2004), Tánciskola (2008), Mellettem elférsz (2011), Megyek utánad (2014)). Cigányok című drámáját Máté Gábor rendezésében 2010 óta játssza a budapesti Katona József Színház, a Rózsavölgyi Szalonban pedig a Mellettem elférsz színpadi adaptációját mutatták be tavaly. 2004-ben Déry Tibor-díjat, 2006-ban József Attila-díjat, 2012-ben AEGON Művészeti Díjat, publicisztikáiért pedig az idén Szabad Sajtó-díjat kapott. Emellett a Rájátszás nevű zenés-irodalmi projektben énekel és zenél is.

Grecsó Zoltán 1983-ban született Szentesen, szabadúszó táncművész és koreográfus. 2006-ban Linzben diplomázott, azóta számos magyar és külföldi tánc- és színházi társulattal dolgozott együtt táncosként vagy koreográfusként. Közben 2009-ben megalapította saját improvizációs stúdióját, amely Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven vált ismertté. 2011 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, emellett tánckurzusokat vezet, táncórákat tart. 2014-től Fülöp Viktor ösztöndíjas táncpedagógus és az Amatőr Táncszövetség művészeti titkára.

Az Orlai Produkciós Iroda estje az SZTE 12. Egyetemi Tavasz programsorozatával együttműködésben.

Közreműködik Döbrösi Laura (ének), Grecsó Krisztián, Grecsó Zoltán, Bagi Anna (zongora)