Nem vagyunk mi barbárok – Előadás a menekültkérdésről a Katonában

2017 január 09. hétfő, 9:20

Január 7-én húsbavágóan aktuális, groteszk társadalmi szatírát mutatott be a Katona József Színház Vajdai Vilmos rendezésében, középpontban a menekültkérdéssel.
Az előadásban Fullajtár Andrea, Dankó István, Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, továbbá a Katona Behívó programjának tagjai Bagossy Bálint, Czinke László, Kardos Tibor, Kertész Janka, Kovács Kata Milla, Szendrey Gitta, Tamaskó Áron, Vigh Violetta szerepelnek.

Ajánló a darab elé:

„Látszólag egy 21. századi… látszólag egy 21. századi… látszólag egy 20. századi… Nem. Inkább mai… Egy házaspár szomszédjába egy házaspár… új lakók… átjönnek, átmennek, a párok, barátkoznak, isznak, vitatkoznak, lapos tévé, rágcsa – ám 1 viharos éjszakán kopogtat egy… Az egyik pár kidobja, a másik pár nem dobja ki. De lám csak, krimi ez? Vagy mia…”

(A rendező a darabról)

Kritikus szemmel az előadásról:

“Ennyi humorral aligha beszéltek eddig korunk európai kultúrájának fenyegetettségéről. De milyen humorral. Ez a lúdbőrös, mindent átjáró, velőtrázó humor nem kíméli a szemlélőt. Az első óvatlan pillanatban belerántja a történetbe, hogy aztán végigvezesse az összes lehetséges stáción, a kezdeti félénk mosolytól a zavart vihogáson át a mindent elsöprő nevetés végső, vad extázisáig. Röhögünk, vigyorgunk, viháncolunk. S miután végigsöpört rajtunk a hullámokban ránk törő, tornádószerű nevetőroham, a végén kénytelenek vagyunk rádöbbenni, hogy többet tudtunk meg az emberi nem mai mentális állapotáról mint annak előtte bármikor. De nem csupán az emberi nemről, a saját korunkról is. Erről a nyomorult, önazonosságát vesztett, reményteli elveitől fuldokló földrészről, ahol élünk. A száz és száz sebtől sajgó Európáról… s vele azokról a vészesen, viccesen és visszafordíthatatlanul elkorcsosult őslakosokról, akik közé, így vagy úgy, mi magunk is tartozunk.” Folytatást az ATR7-en olvashat.

Írta: Philip Löhle / Fordította: Kerényi Gábor / Átdolgozta: Peer Krisztián

Mikor, hol? Január 11., szerdajanuár 20., péntek / Katona József Színház Sufni