Szépkisnap – Monodráma Szirtes Balázzsal a Mozsárban

2017 január 10. kedd, 15:40

Dennis Lumborg egyszemélyes színdarabja először kerül színpadra Magyarországon, Szirtes Balázs fordításában és előadásában a Mozsár Műhelyben.

Eddie negyven körüli férfi. Boldog férj és apa, imádja a két gyerekét, Bobbyt és a kis Katie-t. (Kevésbé boldog kutyatulajdonos.) Egy szép napon óriási gubancba keveredik: valami szörnyűséggel vádolják meg. De vajon tényleg elkövette vagy sem? És vajon kiheveri-e valaha is ő és a család az esetet? Erről mesél, bár sok humorral, de néha mégis szívszorítóan. Arról a szép kis napról…

Eddie szerepében Szirtes Balázs látható, az előadást B. Török Fruzsina rendezte, a produkciós vezető Gáspár Anna.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

“A szöveg maga elég régen megvolt már, angol eredetiben. Tervezgettem, hogy szeretném megcsinálni; végül A kis herceg sikerén felbuzdulva vágtam neki ennek az új előadásnak. Elsőként elkészült a fordítás, majd a Független Színházművészetért Alapítványban (ők bérlik a Mozsár Kávézótól a teret) kitalálták, hogy indítanak ott egy játszóhelyet. Kiírtak egy pályázatot, ahol aztán többek között nyert a Szépkisnap is. Innentől felgyorsultak az események. Augusztus végén írták ki a pályázatot, szeptember végére kiderült, hogy nyertünk, és decemberben már be is mutattuk a darabot. (…) Elsőre talán nem is fogott meg annyira a főszereplő karaktere – aztán többszöri elolvasás után egyre közelebb kerültünk egymáshoz. A szöveg egy munkásfiú szemszögéből íródott eredetileg. Emiatt az angol szöveg igen szlenges, ami nehézkessé tette számomra a szerepet. Aztán rájöttem, hogy ebből vissza lehet venni, nem kell feltétlen a főszereplőnek gyári munkásnak lennie, lehet egy fokkal intellektuálisabb is, nem kell állandóan azt mondania volt helyett, hogy ‘vót’. Ebből a szempontból nagyon jó, hogy én fordítottam a szöveget, hiszen már a fordítás pillanatában tudtam, hogy én fogom mondani, és eszerint tudtam alakítani a szöveget – hogy ne legyen annyira idegen tőlem” – mesélte a Kútszéli Stílusnak Szirtes Balázs.