Bábelna – Tasnádi-darabbal szerepel a Terminal Workhouse az Átriumban

2017 január 16. hétfő, 9:08

A tavaly szeptemberben bemutatott Bábelna-Keleti nyitás január 22-én újra az Átriumban látható.

Az alkotók ajánlója:

Bábelnán, az asztalosipari szövetkezetben nem mennek jól a dolgok. Az üzem haldoklik. Azonban egy új, azerbajdzsáni befektető megveszi a céget, és hoz magával ötven azeri dolgozót is, a komplett családjaikkal együtt.Az üzem dolgozói tiltakoznak, megrongálják az új tulajdonos autóját, trágár szórólapokat terjesztenek. Zoltán, a cég régi-új személyzetise – HR-ese kulturális ajándékkosárral próbálja meggyőzni az üzem dolgozóit ,hogy az azeri családok és munkások befogadása nagyszerű dolog.

A kulturális ajándékkosár jeleneteket vonultat fel a magyar történelem ezer évéből – Szent Istvántól egészen a huszadik századig, amely jelenetek tanulsága, hogy a befogadás és a nyitottság milyen hasznos volt a magyar nemzet számára. A jelenetek művészi színvonalát nagyban forgácsolja, hogy Zoltán, és az üzem portása Gyula játssza az összes szerepet a műsorban. Továbbá forgácsolja az is, hogy a műsor legelején megérkezik Gusztáv, a legjobb asztalos az üzemben, akinek nem szólt senki, hogy itt műsor van. Mellesleg ő az üzem szakszervezeti vezetője, valamint a Bábelnai Gárda önvédelmi jellegű tömörülés vezetője is. Kifejezetten nem hiányzott Zoltánnak, hogy itt legyen. Azonban, hogy Zoltán szavaival éljünk: „a show viszont mászt gó án”, azaz a direkt kritikai közeg sem tántorítja el a lelkes személyzetist, hogy átadja a kosarát.

Tasnádi István író tollából származik a 2000 -ben bemutatott „Bábelna – nyelvleckék halandóknak” című legendás előadás szövegkönyve. Igazi népszínházi erényeket felvonultató előadás volt az eredeti, szabad és vicces, azonban sokszor drámai mélységű.

A Terminal Workhouse arra vállalkozott, hogy az eredeti előadás struktúráját megtartva újra írja a történetet, a jelenkori társadalmi viszonyrendszer figyelembevételével.

Rendezte: Dömötör Tamás. Szereplők: Géczi Zoltán, Molnár Gusztáv, László G. Attila.