“Liával nem nehéz pasinak lenni” – Villáminterjú Őze Áronnal

2017 január 19. csütörtök, 8:30

Decemberben mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban Neil Labute Valami csaj(ok) című komédiáját Pokorny Lia és Őze Áron közreműködésével.

Fotó: Éder Vera

Röviden a darabról:

Egy középkorú férfi nősülni készül – s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit – valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) – de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála – egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén…

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban volt látható először.

Az előadást legközelebb január 20-án 19:30-tól tűzi műsorra a Rózsavölgyi Szalon. Jegyek ezen a linken vásárolhatók.

Fotó: Éder Vera

Villáminterjú Őze Áronnal:

A Valami Csaj(ok) c. darabban négy régi kapcsolatával találkozik ismét a férfi, akit alakítasz.

A jelenetek alatt kiderül, hogy a férfinak lelkifurdalása van, nem úgy lett vége ezeknek a kapcsolatoknak, ahogy szerette volna. Mind a négy nőnek elmondja, hogy mielőtt megházasodik, szeretne valamit tisztázni, valamit rendbe rakni. Semleges, de magánterepet keres ezeknek a találkozóknak, ezért egy szállodaszobában találkozik régi szerelmeivel. Az előadás nagyon helyes, tipikus női és férfi jellemrajzokat és helyzeteket vázol fel. A végén a néző kap egy hatalmas csattanót, és megérti a négy találkozás okát.

Milyen férfi ő?

Alapvetően nem vagyok odáig a saját nememtől, kritikus szemmel nézem a férfiakat és magamat is. A teremtés koronájának tartja magát a férfi, közben gyáva, határozatlan, következetlen és hiú. Egy utolsó gazembernek tűnhet a darabbéli férfi, egészen a csattanóig. A darab egy kicsit múlt elemzés, de arról is szól, hogy túl komolyan vesszük magunkat. A férfi generálja ezeket a találkozásokat, vállalja a múltat, ezáltal a jelent és önmagát is. Ő provokálja ezt a helyzet, és beleáll a konfrontációba. A nézők jól fognak szórakozni, nők és férfiak egyaránt jót fognak nevetni saját magukon. A darab édes és helyes helyzetek halmaza, de ott van a komoly tartalom is, hogy mindig belecsúszunk ugyanazokba a hibákba, amik részben a nemek különbözősége miatt is lehet. A férfi életében fontos momentum, hogy ő generálja ezeket a találkozásokat, vállalja a múltat, ezáltal a jelent és önmagát is.

Fotó: Éder Vera

Milyen a közös munka Pokorny Liával és Németh Kristóf rendezővel?

Liával eddig elkerültük egymást, soha nem léptünk fel együtt, de az első másodperctől kezdve nagy cinkosságot véltünk felfedezni, jól értjük egymást, egy nyelvet beszélünk. Lia olyan mentalitással dolgozik, amiben én is hiszek, és amit képviselek. Ízig-vérig nő, vele nem nehéz pasinak lenni. Kristóffal dolgoztam már színészként. Rendezőként is felkészült, ismeri a színészlélektant, és pontosan tudja, hogy mint az okos színész, rendezőként kívülről nézi a darabot.

A szerep és a darab elemzése hozott valami újat a gondolkodásodba, a világlátásodba?

A jó hangulatú próbák során mindig megállunk egy picit, mert sok olyan magánjellegű történet bukkan fel, amiket meg kell osztanunk egymással: helyzetkomikumok, megélt helyzetek, érzelmek, ezekből dolgozunk. Újat nem tanultam, hiszen sok mindenen keresztülmentem már én is, de mindannyian nagyon értjük ezeket a helyzeteket, hiszen átéltük őket, és felhasználjuk a szerepformálás során.