Szürke galamb – Horváth Csaba rendezését mutatja be a Stúdió K

2017 január 19. csütörtök, 9:32

A Tar Sándor regényéből készült darabot Horváth Csaba rendezésében mutatja be a Stúdió K január 20-án.

A Stúdió K ajánlója:

A hetedik napon az Úr megpihen, és nézi, mit teremtett. Most azt kell látnia: emberek halnak meg titokzatos betegségekben, igazságosztó gyilkos szedi áldozatait a kisvárosban, az emberekből elfojtott ösztönök és vágyak törnek fel… Kemény krimi, bűnregény, és hasonló jelzőkkel szokták illetni Tar Sándor emblematikus művét: a Szürke galambot. Az apokaliptikus vízióként is felfogható történet a rendszerváltás utáni időszak kezdetén játszódik, valahol az elhallgatott, nyomasztó múlt, és a reményekkel teli jövőkép között. A pokol pedig a földön van, és életnek hívják, írja, de azért egy kisfiú, Néger alakjában, felcsillan a megváltás reménye is.

Fotó: Stúdió K Színház

„A Szürke galamb Horváth Csaba ötlete volt. Mi örültünk Tar Sándornak, mert ő az egyik nagy élveboncolója a nyomornak, és nálunk a társadalmi szempont mindig kiemelt; és tudtuk azt is, hogy Csabát nagyon foglalkoztatja. Viszont éppen azért, mert Csabának nem ez az első Tar-rendezése, szerettük, hogy ez a mű teljesen kiugrik a többi közül: bűnregény a műfaji meghatározása, és tényleg erős is benne a krimi-szál, ami nagyon izgalmas volt nekünk a felvetésben. Alkalmat ad arra is, hogy az életrajzi ügynök-vonalat boncolgassuk, mégse legyen az plakát-egyszerűen földszintes” – mesélte a darabválasztásról Zubek Adrienn, a Stúdió K ügyvezető igazgatója.

“Számomra Tar Sándor eleve izgalmas szerző, akinek a munkásságát értékesnek és egyedinek tartom. Nagyon sokat olvastam, és közben sokszor jutott eszembe, hogy szeretném föltenni a színpadra. Azt éreztem, hogy a színházi gondolkodásnak az általam is képviselt  iránya kifejezetten alkalmas  megszólaltatni az ő szövegeit. Emellett képes egyszerre egészen költői és naturális szinten is beszélni egy olyan rétegről, amelyről ritkán esik szó. Ez pedig engem nagyon megérint” – vallotta Horváth Csaba egy korábbi interjúban.

SZÜRKE GALAMB

Tar Sándor Szürke galamb című regénye alapján írta: Mikó Csaba

Játsszák:
Homonnai Katalin, Horkay Barna, Lovas Dániel, Nagypál Gábor,
Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos

Zene: Spilák Lajos
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Eőry Zoltán
Rendezőasszisztens: Tóth Réka Ágnes
Rendező: Horváth Csaba

Előadás időpontok:
2017. január 20. péntek 19:30 – BEMUTATÓ
2017. január 27. péntek 19:30
2017. január 28. szombat
2017. február 18. szombat 19:30
2017. február 24. péntek 19:30