MENTÁLszínház – Közös projektbe kezd a Spirit és a Nézőpontváltó Egyesület

2017 január 25. szerda, 10:21

A Nézőpontváltó Egyesület és a Spirit Színház közös projektbe kezd a mentális és addiktív betegségek megelőzésére, felismerésére és gyógyítása lehetőségeinek feltérképezésére MENTÁLszínház projektjével.
A Perjés János igazgató által kezdeményezett, öt színdarabból álló programsorozat mindegyike valamely addikcióba átforduló hétköznapi történeten keresztül szemlélteti a lélek pusztulása által a test és a szellem hanyatlását.

A projekt szakmai felügyelője Dr. Prezenszki Zsuzsanna, a Nyírő Gyula Kórház pszichoonkológusa, a Nézőpontváltó Egyesület tagja), orvosszakértője Dr. Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem klinikai onkológusa, az egyesület szakmai vezetője, alelnöke.

Háziasszony: Szily Nóra (pszichológus, médiaszemélyiség), aki az előadásokat követően feldolgozó beszélgetést vezet az adott téma szakértőivel. A MENTÁLszínházat a Spirit Színház részéről Gubik Ági színművész képviseli a médiában, mint a Nézőpontváltó Egyesület új egészségnagykövete.

A Spirit Központban működő Spirit Színház állandó épületében a közismert előadások mellett (Zorba, Ölelj át, Száz év magány), nagy figyelemmel tart műsoron és “ápol” olyan darabokat, melyek konkrét pszichológiai problémákról, függőségekről, devianciáról szólnak.

Az “ápol” szó kifejezi azt a törekvést is, hogy aki ezekre az előadásokra jön és részt vesz a közönségtalálkozókon, olyan lelki és gondolati útmutatót kapjon, ami az ő életében felbukkanó, elsőre problémának tűnő feladatokat is segít megoldani. Az alapító színész-direktor szerint minden lelki gubancunk kioldásához a kulcsot saját magunkban kell megkeresni.

2017. tavaszán két előadással nyitják a sorozatot, ősszel háromalkalmas bérletet hirdetnek MENTÁLszínház címen.

Március 2-án a CSIN-CSIN c. zenés, Örkény István által fordított francia darab apropóján, az alkoholfüggőség témáján belül is tabunak számító női alkoholizmus kerül a középpontba, keserédes nevetéssel és megdöbbentő végeredménnyel. Perjés János elmondta, hogy a darabok nem a hollywoodi végkifejletet követik, nem félnek megmutatni a tettek következményét sem.

Áprilisi előadásuk magyar ősbemutató. Galambos Attila, aki eddig musicalek fordítójaként, írójaként volt ismert, PLAY KRÚDY c. dalokkal tarkított darabjában egy középkorú, kikopófélben lévő színésznő harcát mutatja meg drogfüggő fiáért, miközben az újrafelfedezés lehetősége kopogtat ajtaján.

Az őszi programban helyet kapó JÓ ÉJT, ANYA! C. dráma az öröklődő depresszió, a PASOLINI: TÉTEL a sorstalanság, a CHATSZOBA pedig az elveink feladása és a kompromisszumképesség témáját járja körül.

A MENTÁLszínház program háziasszonya, aki a szakemberekkel való feldolgozó beszélgetést vezeti, a pszichológusi diplomával rendelkező Szily Nóra. Első válaszadója, a női lelkek nagy ismerője, Dr. Gerevich József pszichiáter, akivel az alkoholizmus, ezen belül pedig a női alkoholizmus témáját fogják boncolgatni március 2-án, a CSIN-CSIN című előadás után.

A második alkalommal a feldolgozó beszélgetésben Szily Nóra a droghelyzetet térképezi fel Dr. Zacher Gáborral a PlayKrúdy színdarab kapcsán.

A beszélgetések interaktívak, a szervezők számítanak arra, hogy bekapcsolódnak a párbeszédbe a nézők is.