Újra Csíksomlyói passió a Nemzetiben! – Két szakrális témájú előadást is próbálnak

2017 január 27. péntek, 10:28

Az Úr komédiásait februárban, a Csíksomlyói passiót márciusban mutatják be.

Elkezdődtek a Csíksomlyói passió próbái a Nemzeti Színházban. A Jézus kínszenvedését és keresztre feszítését bemutató játék párhuzamosan idézi meg a hagyományos népi passiójátékot, Szőcs Géza szövegei pedig a mából szólóan mutatják meg történetet.

Csíksomlyói passió – olvasópróba (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A kettő „között” a Berecz András által alakított vándor kalauzolja majd a nézőket – mondta az olvasópróbán a rendező, Vidnyánszky Attila. A főbb szerepeket Tóth Auguszta, Rátóti Zoltán, Rácz József, Olt Tamás és Schnell Ádám alakítják.

Az előadásban közreműködik a Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A templomot és pajtát idéző különleges színpadi tér Székely László munkája. A március 10-i budapesti bemutatót követően a tervek szerint az előadás júniusban a csíksomlyói nyeregben is látható lesz.

Fehér Tibor három szerepet játszik majd Az Úr komédiásai című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

– Különleges és örömteli, hogy a Nemzeti két szakrális témájú előadást mutat be – mondta Vidnyánszky Attila. – Bozsik Yvette rendezésében már zajlanak Az Úr komédiásai című produkció próbái, amely Michel de Ghelderode Assisi Szent Ferencről írt műve alapján készül. A madaraknak prédikáló szent élettörténetét látomásokon keresztül idézik meg a színház, a tánc és a zene eszközeivel.

A nagyszabású és látványos nagyszínpadi előadás ősbemutatója február 24-én lesz a Nagyszínpadon. A címszerepben Bakos-Kiss Gábort, a főbb szerepekben Nagy-Kálózy Esztert, Tompos Kátyát, Nagy Marit, Fehér Tibort láthatjuk majd.