Mit vágott Zelda fejéhez F. Scott Fitzgerald? – Videó-levél Gryllus Dorkával és Simon Kornéllal

2017 február 02. csütörtök, 16:30

Zelda és F. Scott Firzgerald levelezését Gryllus Dorka és Simon Kornél tolmácsolásában hallhatták a Beszélő levelek nézői, szerdától pedig a  facebookon és youtube-on is megtekinthető.

Zelda és F.Scott Fitzgerald a jazzkorszak, vagyis az 1920-as évek egyik leghíresebb, de egyben talán a legtragikusabb sorsú párja.

Mindketten tehetséges írók voltak, csillogással, partykkal teli életet éltek – de Zelda fiatal korától mentális problémákkal küzdött, míg Scottot hamar hatalmába kerítette az alkoholizmus. Ahogy saját problémáik elhatalmasodtak rajtuk, úgy romlott meg házasságuk, viharos veszekedéseiknek gyakran barátaik és lányuk, Scottie is tanúja lehetett.

Zelda a táncba menekült, de egy idő után kezdte úgy érezni, hogy beleszeret balett-tanárnőjébe, amit Scott nem vett komolyan. Az évek során többször szakítottak, Zeldát pedig hamarosan skizofréniával diagnosztizálták, és egyre több időt töltött pszichiátriai klinikákon. Végül Scott 44 évesen szívinfarktusban halt meg, Zelda néhány évvel később bennégett egy kigyulladt kórházi szobában.

Gryllus Dorka és Simon Kornél olvasta fel a Beszélő levelek sorozat keretében azt a levélváltást, amelyet első különválásukkor küldtek egymásnak.