Ismét színpadon az Emigránsok Mucsi Zoltán rendezésében

2017 február 04. szombat, 11:29

Sławomir Mrożek darabját a Lengyel Intézet és a Manna Kulturális Egyesület támogatásával a Terminal Workhouse társulat mutatja be február 5-én a Studió K Színházban.

 

Az alkotók ajánlója:

A darab aktuálisabb talán mint valaha. Az előadás érdekessége, hogy egy teljesen új fordítás alapján viszik színpadra a népszerű drámát.

A sok kis hatásszünettel megszakított szövegben nincs igazi színházi szünet: egyetlen tömböt képez a dráma, két harmincöt-negyven év körüli, hazájától kényszerűen távol élő férfi párbeszéde, marakodása, békülése, elfajuló összetűzése, majd semmiféle reményt nem kínáló leroskadása. A se ott, se itt, se vissza tudatának egymást kínzása.

De hát honnan is férkőzhetne reménysugár ebbe az ablaktalan, szegényesen rendetlen odúba? Lépcsőház alatti pinceszerűségben vagyunk. A két lakót a véletlen hozta össze: itt kell a legkevesebb bért fizetniük.

“Az elnyomás, a szellemi rabság elől menekülve emigrált hazájából, hogy hivatását, a gondolkodás művészetét szabad filozófusként gyakorolhassa. XX-et a pénzkeresés reménye hajtotta a vendégmunkások közé. Honnan jöttek, hol vannak, mikor vívják szópárbajukat? – szinte mindegy mert közös és mégis olyannyira különböző csapdájukba évszázadok során már rengetegen beleestek, és sajnos alighanem még nagyon sokan fognak beleesni. Mint Franz Kafka nem egy hőse, ők is elvesztették nevüket. A maradék monogramszerűség annyit jelöl, hogy az érzékeny ‘fej-ember’ bizonyára az élről esett ki, míg XX, a bumfordi ‘test-ember’ hátul kulloghatott a sorban.” (Tarján Tamás)

Szereplők: Géczi Zoltán, Molnár Gusztáv
Rendező: Mucsi Zoltán
Dramaturg: Gyulay Eszter
Fordító: Pászt Patrícia
Asszisztens: Hodászi Ádám