Szentivánéji álom és szexkomédia a Vígben

2017 február 06. hétfő, 10:16

Szerelmi praktikák az év legrövidebb és legkülönösebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén, amikor bármi megtörténhet. A Vígszínház és Pesti Színház két februári bemutatója is ekkor játszódik, démonok és lidércek, szeretők és ellenfelek vad játszmáit bemutatva.

A Shakespeare Szentivánéji álma február 25-től látható a Vígben, Kovács D. Dániel első nagyszínpadi rendezésében, Woody Allen Szentivánéji szexkomédiáját pedig február 24-től játsszák a Pestiben, az orosz Aleksandr Bargman rendezésében. Már csak a címek miatt is nagy lehet a kalamajka: a Szentivánéji álom a Vígben, a Szentivánéji szexkomédia a Pestiben látható.

A Szentivánéji álom olvasópróbáján / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Szentivánéji álomról

A szerelem, az erotikától izzó vágy, a megcsalt érzelmek és a kitartó hűség örök témái nemcsak az életnek, hanem a színháznak is. Az év legrövidebb éjszakája Szent Iván éje, amikor a régi hiedelmek szerint bármi megtörténhet, a kívánságok valóra válnak, a szerelmesek egymásra találnak. A Szentivánéji álom helyszíne egy titokzatos erdő, ahol a fiatalok űzik egymást – össze-vissza keveredve –, hogy a végén, egy kis varázslat segítségével mindenki a maga párja mellett kössön ki. A varázslat folytatódik, amikor Eszenyi Enikő mint Puck kerít negyven perc alatt övet a Föld körül, és eközben Stohl András a színháztörténet leghíresebb átváltozásán megy keresztül. A gyáva Oroszlán szerepében Hegedűs D. Géza, Thiszbéként Fesztbaum Béla, Hermiaként és Helénaként a Vígszínház két fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge és Bach Kata látható.

Az idei évadban a Szentivánéji álommal folytatjuk Shakespeare ciklusát a Vígszínház. A darab színpadi változatát Nádasdy Ádám fordítása alapján Závada Péter készítette.

A Szentivánéji szexkomédia próbáján / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Szentivánéji szexkomédiáról

Három pár, egy vidéki nyaraló, Szent Iván éji őrület – na és persze Woody Allen utánozhatatlan humora.

Andrew, a bogaras feltaláló, azaz Seress Zoltán és kissé boldogtalan felesége, Adrian, azaz Hegyi Barbara szentivánéji hosszú hétvégére fogadják barátaikat. Leopold professzor, vagyis Kern András arra készül, hogy feleségül vegye a vonzó Arielt, azaz Péter Katát, akinek egykor kapcsolata volt Andrew-val, aki persze mindent tagad. Maxwell, a nőcsábász orvos szerepében Telekes Péter is megérkezik, oldalán friss szerzeményével, a pokolian csinos ápolónővel, Dulcyval, vagyis Bata Évával. Elszabadulnak az érzelmek – Woody Allen varázsütésére, egy igazán szellemes és fülledt erotikájú színházi estét ígérve.

A Szentivánéji álom olvasópróbáján / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Woody Allen, az ismert filmrendező sajátos stílusában és játékos nagyvonalúsággal állít elénk váratlanul merész fordulatokba hajló helyzeteket.