“Szeretünk belenézni másfajta sorsokba” – Interjú László Zsolttal

2017 február 06. hétfő, 7:24
Csizmadia Tibor rendezésében készül új produkció a Rózsavölgyi Szalonban Eric Assous: Mesterhármas című darabjából.

A premiert február 9-én tartják.

Ajánló a darab elé:
A Rózsavölgyi Szalon ismét egy népszerű kortárs francia darabot tűz műsorára. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. És ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is rengeteg szerepet kap a darabban, amely még árnyaltabbá és izgalmasabbá teszi a három szereplő történetét.

Villáminterjú:

Hol tart most a próbafolyamat?

Kocsis Gergely és Bozó Andrea már decemberben elkezdtek próbálni én csak január 7-e után tudtam csatlakozni, mert bemutatóm volt a Radnótiban, Alföldi Róbert rendezésében a Futótűz c. darab premierje volt. Szerencsére a darab három részből áll, és az első részében nem vagyok benne, Andi és Gergő addig próbálhatták a saját kettősüket. Jelenleg vadul elemezzük a darabot, arra vagyunk kíváncsiak, hogy az előadás szempontjából milyen viszony konstelláció a legideálisabb.

Mit értesz ezalatt?

Nem döntöttük el, hogy az általam alakított Claude mennyire érintett a történetben. Kívülálló, vagy nagyon is benne van a konfliktusban?  Annak ellenére, hogy van benne néhány olyan mondat és helyzet, ahol a színésznek pontosan tudnia kell, mi történt korábban, mi az előélete egy helyzetnek, valójában maga az író sem döntötte el; a hatás szempontjából fordítgatja a szempontokat. Mi mindkét verziót kipróbáljuk. Nagyon furcsa, mert én még soha nem vettem részt egy ilyen jól megírt bulvár darabban; ezzel a problémával most szembesülök először. Ez a darab egy másfajta színházi világnak íródott, mint amihez hozzászoktam.

Milyen ember Claude?

Egy kicsit kilóg a dzsentri, újgazdag körből, amibe a házaspár beletartozik. Eggyel alattuk lévő kasztba tartozik, egy középosztálybeli alkalmazott, akit elhagy a felesége és kirúgnak az állásából. Lúzerként lóg ezen a házaspáron, de mégis őt tekintik barátjuknak. A hölggyel teniszezni jár, a férj pedig egyszerűen a barátja.

Szerinted miért ilyen népszerű ez a darab a világban?

Egy olyan újgazdag világról szól, ami az ország zömét nem érinti, de szeretünk belenézni másfajta sorsokba. Nem tudjuk, milyen tevékenységgel gazdagodtak meg. Az emberi motiváció teszi izgalmassá a történetet, nagyon jól van megírva.

Milyen a kapcsolatod a Rózsavölgyivel, milyen játéktérnek tartod?

Három éve dolgozunk azon a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetőjével, Zimányi Zsófiával, hogy találjunk egy közös projektet. Csizmadia Tibor, a darab rendezője felhívott, megmutatta a darabot, és nagyon megtetszett a darabban felvázolt viszonyrendszer illetve a lehetőség, hogy Bozó Andreával, Kocsis Gergellyel és Csizmadia Tiborral dolgozhatok együtt. Végre sikerült megvalósítani ezt a hármas konstellációt a színésztársaimmal. Egyetlen félelmem van csupán, hogy ezzel párhuzamosan próbálok a Radnóti Színházban is, de jobban szeretek egyszerre egy dologra koncentrálni. Most játszom itt először. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy itt kávézó asztalok vannak a nézőtéren, de remélem, ha elég érdekes a darab, a nézők megfeledkeznek majd a sütijükről.