Budapesten a Köztársaság – Horváth Illés rendezése a Trafóban

2017 február 09. csütörtök, 11:07

Február 13-én és 14-én a Trafóban lesz látható Szálinger Balázs Köztársaság c. darabja Horváth Illés rendezésében. A produkciót nyáron, a Zsámbéki Színházi Bázison mutatták be.

“Féljen magától az, aki sejti, hogy képtelen a szeretetre.”

Ajánló a darab elé:

Szálinger Balázs „politikai krimije”ókori történetet dolgoz fel: a fiatal, huszonéves Julius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A velük töltött idő alatt komoly leckét kap életből és hatalomelméletből, amit később hidegen izzó bosszúvággyal fizet vissza.

A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, melyben a társadalmi viszonyrendszerek sokpólusú elemzése mellett az egyén szerepét vizsgálja. Az ún. kisembert elsodorhatja a nagy volumenű történelemformálók által keltett centrifugális erő, olyan traumák és visszafordíthatatlan mozgások, melyek fölött nincs befolyása – mégis küzd, szeret, és végül akár ölni is képes. Mert ember, akinek álmai és vágyai vannak, érez és szenved. És ha megfeledkezünk erről, abból csak egyvalami születhet: radikalizáció. Minden irányban. És hogy ez hová vezet – azt már itt, a közvetlen közelünkben is tapasztalhatjuk.

Horváth Illés rendező a darabról:

“(…) Minden várakozásomat és a legvadabb reményeimet is felülmúlta az, ami történt velünk Zsámbékon. Egyrészt ott van az intézmény, ami gyakorlatilag haldoklik, tíz emberek lézengtek a zsámbéki előadásokon, teljesen össze is szartam magam, hogy egy ekkora produkcióval, amiben ennyi ember munkája és ennyi pénz van, mi lesz, ha nem jön a közönség. De hihetetlen siker, amit elértünk, végül mindháromszor teltházzal ment az előadás és olyanok is kijöttek, akik korábban azt sem tudták, hogy a bázis a világon van, és hogy egyáltalán micsoda, köztük nagyon sok fiatal. Teljesen civilek között is tetszést váltottunk ki, és olyan kritikák jelentek meg, mintha én rendeltem volna őket pénzért. Olyan volt, mint egy álom. Ehhez hozzá tartozik, hogy nagyon keményen melóztunk. A pénzen kívül, ami megelőlegezett bizalom volt, kellett a színészek, barátok odaadása, hogy eljöjjenek félpénzért, ingyen, akárhogy segíteni. Nagyon jó volt látni, hogy mindenki lelkesedésből dolgozik, azok is, akik szívességből jöttek, miközben az egészet minden szegmensre kiterjesztett figyelemmel és koncentrációval kellett végigcsinálni. Általában mire reggel bementem egy próbára, már idegroncs voltam attól, hogy mi mindent kell egyszerre kézben tartani, hogy ez az egész nagy gépezet csak úgy a semmiből létrejöjjön. Amikor ott voltunk a végén, és ott állt az a tömeg, az olyan volt, mint amikor az ember lefutja a maratont és a végén felemelik. Extatikus élmény volt mindannyiunknak”. A Librarius interjúját itt olvashatja.

Szereplők:
Hariszteász: GÁSPÁR Tibor     Gaius : TAKÁCS Géza
Arianész : PÁL András      Dadus: NAGY Mari
Miró: ÁGOSTON Péter     Marcus: GÉMES Antos
Sophia: HORGAS Ráhel     Cirrus: MÉSZÁROS András
Délea: LOVAS Emília

Tér: CSEH Renátó, CZIEGLER Balázs
Jelmez: GÁLVÖLGYI Anett,  MIOVÁC Márton
Smink, maszk: IPACS Szilvi
Fény: KEHI Richárd
Hang: KEREKES András
A rendező munkatársa: KARDOS Tünde
Dramaturg: SEDIÁNSZKY Nóra
Produkciós vezető: KRÉKITS Péter

Rendező: HORVÁTH Illés