Az Örkény Színház stúdiójába költözött A Dohány utcai seriff

2017 február 11. szombat, 10:45

Február elejétől az Örkény Színház Stúdiójában látható Mohácsi János rendezése.

Tolnai Hella és Rainer-Micsinyei Nóra

Ajánló a darab elé:

“Na és akkor tömegesen szaladtak neki a magasfeszültségű drótnak ott a lányok. És azt mondja nekem az egyik jászapáti barátnőm, hogy “Gyere, szaladjunk neki a drótnak!” Mondom: “Hülye vagy te? Dehogy szaladok!” Asszondja: “Mér nem?” Mondom: “Ide figyelj! Ha én most neki szaladok a drótnak, és ezek másnap elveszítik a háborút, engem a másvilágon megüt a guta!” Aki ezt hallotta körülöttem, mindegyik elkezdett röhögni. Aznap egyetlen öngyilkos nem volt. Egyetlen röhögésért.” (Moller Ágnes)

Kovács Márton, Keresztény Tamás, Mohácsi János és Bíró Kriszta A Dohány utcai seriff próbáján (Fotó: Horváth Judit)

Kovács Márton, Keresztény Tamás, Mohácsi János és Bíró Kriszta A Dohány utcai seriff próbáján (Fotó: Horváth Judit)

Az előadás szövege a vészkorszak alatt elhurcoltak visszaemlékezéséből áll össze, és teljes sötétbe játsszák. A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül – mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott – számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is – mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

Kritikus szemmel az előadásról:

“Nem rádiójátékszerű e szokatlan hangszínház, és korántsem csupán hangszínház. Saját testünk töredelmének váratlan próbatétele, már-már szégyene, hogy előbb-utóbb, tradicionális nézői státusunk biztonságát lassan elvesztve minden tagunk súllyá válik. Hallucinációk támadnak a feketeségben ülőre, kételkedik abban, mit s honnan hall. Cipőtalpak nyikorognak? Láthatatlan testek súrlódnak felkarunkhoz? Árnyak surrannak a ránk csukott ajtajú, ablaktalannak érzett terem sötétjében, talán épp attól kezdve, hogy az emberekkel zsúfolt, a haláltáborba tartó vagonokról esett szó? Látni véljük, amit nem látunk, nem láthatunk?” (Tarján Tamás, RevizorOnline)

Kovács Márton, Bíró Kriszta és Bánfalvi Eszter A Dohány utcai seriff próbáján (Fotó: Horváth Judit)

Alkotók: Kovács Márton, Mohácsi János, Mohácsi András

Szereplők: Bánfalvi Eszter/Radnay Csilla, Boros Anna, Keresztény Tamás, Kovács Márton, Lakatos Máté/Király Dániel/Formán Bálint, Lábodi Ádám/Nagy Zsolt, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra/Grisnik Petra, Takács Nóra Diána/Bíró Kriszta, Tolnai Hella/Sodró Eliza

Az előadás legközelebb február 13-án és március 6-án látható.