Kitagadottak – Készül Olasz Renátó új rendezése az Ódry Színpadon

2017 február 11. szombat, 7:36

A Staféta program és a Pesti Est bemutatja az Ódry Színpadon a Kitagadottak című előadást, melyet egy végzős színművész hallgató, Olasz Renátó állít színpadra. A produkcióban, mely Schiller Haramiák című színdarabja nyomán született, az SZFE növendékei mellett Rába Roland és Nagy Zsolt is játszik.

Olasz Renátó

Ajánló a darab elé:

“Okádhatnékom van ettől a tápos csirke nemzedéktől! Elmém tettekre szomjazik, tüdőm szabadságra. Az emberek megtagadták tőlem az emberséget, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. Így aztán pokolba az együttérzéssel, meg az irgalommal! Nincs többé apám, nincs többé bennem szeretet, vér és halál tanít majd meg elfelejteni, hogy nem volt drágább dolog ezeknél! Borzasztó rombolásra készülök. Apokalipszisre! Jó, szóval én leszek a vezéretek!

És, aki közületek a legvadabbul gyújtogat, a legkegyetlenebbül gyilkol, annak királyi jutalomban lesz része. Lépjetek előre, esküdjetek sírig tartó hűséget és engedelmességet!

Ordítsátok a Kitagadottak tíz parancsolatát! 1. Károlyt, uradat imádd, és csak neki szolgálj. 2. Károly nevét hiába szádra ne vedd. 3. A kitagadottak napját szenteld meg. Tobzódj! 4. Atyádat és anyádat ne tiszteld! 5. Ölj! 6. Paráználkodj! 7. Lopj! 8. Hazudj és tégy minél több kárt mások becsületében! 9. Felebarátod házastársát, szajháját, nővérét, húgát és anyját kívánd, bármilyen ronda is az! 10. Mások tulajdonát kívánd! 10/B. Vedd el azt is, ami nem kell!”

Olasz Renátó szavaival…:

… a rendezésről:

“Ugye én nem vagyok rendező szakos. Ilyenkor ez úgy megy az SZFE-n, hogy magunknak megszervezzük a próbákat, megszerezzük, ami kell, és utána tartunk egy munkabemutatót, ahol a tanárok eldöntik, hogy mehet-e az előadás vagy nem. Ez ilyenkor nem egy vizsga, ami kötelező, és aminek kiírt bemutatója van, és nem részesül előnyben, mikor más produkciókkal kell egyeztetni a próbát. Kvázi nem létezik addig, amíg be nem mutatjuk. Azért készül, mert mi akarjuk, és megteremtjük a feltételeket”. (Kultonline.hu)

…arról, hogy lehet-e újítani:

“Mi olyan világba születtünk bele, amit már a nálunk csak öt évvel idősebbek sem ismernek ugyanennyire. Szóval nem is csak, hogy lehet újítani, hanem biztos, hogy csinálni fogunk valami olyat, aminek semmi köze nem lesz semmihez, ami eddig volt. Muszáj, hogy így legyen. Nem biztos, hogy világforradalomról van szó, de talán valami olyasmiről, amiből majd egyszer az lehet. Ezt a rendszert mi úgysem bírnánk ki, kell, hogy változzon valami. Ha ez nem így lesz, akkor legyen átkozott minden fiatal színházcsináló”. (Index.hu)

…. az egyetemről:

“A művészet szabadgondolkodás. Az egyetemen vannak befásult tanárok és hallgatók, és vannak szabadgondolkodó tanárok és hallgatók, mint mindenütt. Én az első két évben nem szerettem odajárni, de aztán rájöttem, hogy mennyi mindent tanultam. Én voltam a hülye, valamit rosszul érzékeltem az elején. Az én tanáraim nagyon keményen szembeállítottak magammal, ami először szörnyű volt. De ha nincs az egyetem, most nem ilyen lennék, és ezzel nagyon sokan vagyunk így. Végre el merek indulni”. (Index.hu)

Bemutató: 2017. február 18. 15.00
További előadások: 2017. február 18. 22.30, február 19. 22.30

Schiller – Horváth – Olasz / KITAGADOTTAK

Apa / Szerzetes: Rába Roland              Moor Károly: Baki Dániel
Moor Ferenc: Waskovics Andrea            Amália: Mészöly Anna
Spiegelberg / Hermann: Nagy Zsolt            Roller / Kosinsky: Figeczky Bence
Schweizer: Konfár Erik              Razmann: Hajdu Tibor
Kulbert: Hajdu Péter           Hildebrand: Koroknai Sándor

Friedrich Schiller Haramiák című drámáját, Térey János fordításából, Horváth János Antal és Olasz Renátó írta át Kitagadottak címmel.

Díszlet: Olasz Renátó
Jelmez: Szabó Márton István, Tóth Hajnalka
Dramaturg: Horváth János Antal
Mozgás: Horkay Barnabás
Asszisztens: Fenyvesi Lili
Producer: SzínMűhely Alapítvány
Rendező: Olasz Renátó

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatásával.