I’m online – Az internetes zaklatásról született előadás a Karaván Szobaszínházban

2017 február 12. vasárnap, 10:28

A Karaván Színház új, ifjúsági kamaradarabja egy nagyon kényes és egyre égetőbb kérdéssel szembesíti a nézőket. Az előadás témája: az iskolai és az internetes zaklatás.

 

A Karaván ajánlója:

A darab főszereplője Pálma, a 15 éves roma kamaszlány. Nemcsak életkora, hanem széthulló családja, a származásával kapcsolatban soha el nem kezdett és be nem fejezett beszélgetések miatt is rendkívül sérülékeny. Amikor a család új helyre költözik, Pálmát váratlanul egyre durvább, fokozódó iskolai, és internetes zaklatássorozat éri.

Karaván Színház: I’m online (Fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Régi barátai, megszokott környezete, családi erőforrásai híján nemcsak ő lesz áldozat, hanem a vele szolidáris egyetlen új ismerőse is. A darab szereplői a mai magyar társadalom különösen érzékeny csoportjait reprezentálják: a bántalmazást elszenvedők, a támadóként aktívan vagy éppen tanúként passzívan részt vevők is jellegzetes, ikonikus figurák. A színpadkép fojtogatóan szűkös, sivár: a szürke szobában a világra egyetlen ablakot a tablet, és a mobiltelefon kínálja, valódi kapcsolatok helyett egyre inkább a virtuális tér szereplői veszik körül a teljesen elmagányosodott, tehetetlen lányt. Az érzések nyersek, a kiszolgáltatottság testközeli, a nézőket saját komfortzónájuk elhagyására kényszeríti az előadás.

Az I’m online a határsértések darabja, a nézők úgynevezett voyeurként, azaz kukkolóként részévé válnak Pálma életének, néma tanúi lesznek az elszenvedett sérelmeknek, de akár be is léphetnek a fiatal lány valóságába, hiszen az előadás alatt a produkció saját chatszobájában oszthatják meg egymással, a témával kapcsolatos gondolataikat.

Az előadást drámapedagógus által vezetett beszélgetés követi, amely segíti a darab keltette érzelmek feldolgozását.

Az előadás főszereplői a Karaván Művészeti Alapítvány tandíjmentes színészképző stúdiójának növendékei.

Karaván Színház: I’m online (Fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Az előadás elsődleges célcsoportja a zaklatásoknak leginkább kitett középiskolás korosztály. A Karaván Művészeti Alapítvány nem titkolt célja megszólítani, párbeszédet kezdeményezni a potenciális támadókkal, és a kamasz gyerekeikkel kapcsolatban tehetetlen, problémáikon segíteni akaró, de nem tudó szülőkkel, pedagógusokkal.

Az előadás siket nézők számára jeltolmács segítségével akadálymentesített.

Jegyek kaphatók: Karaván Színház (IX, Ráday u. 34.)

Karaván Színház: I’m online (Fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

KARAVÁN SZÍNHÁZ
I’m online
csesztetés egy felvonásban

Előadások:
2017. február 10. (péntek), 10:30, 14:00
2017. február 15. (szerda), 10:30, 14:00
2017. február 17. (péntek), 10:30, 14:00

Helyszín: Karaván Szobaszínház (IX, Ráday u. 34.)