Ben Hur – A RAM Colosseumban tartott premiert a Madách Színház

2017 február 15. szerda, 9:03

Február 11-én mutatta be a Madách Színház a Ben Hurt Szente Vajk rendezésében.

A főbb szerepekben Magyar Attila, Nagy Sándor, Simon Kornél, Szerednyey Béla, Pálmai Anna és Trecskó Zsófia látható.

A Madách Színház ajánlója:

Ben Hur – Egy mese Krisztus urunk korából. A monumentális amerikai nagyregény grandiózus színpadi változata, amelynek gigászi eredeti szerzője az óriási amerikai polgárháború hatalmas tábornoka, Lewis, vagy becenevén „Lew” Wallace.

Simon Kornél, Szerednyey Béla, Magyar Attila, Nagy Sándor - Madách Színház: Ben Hur

Simon Kornél, Szerednyey Béla, Magyar Attila, Nagy Sándor – Madách Színház: Ben Hur

 

A Madách Színház ennek a kilencszáz oldalas műnek minden egyes jelenetét önök elé varázsolja, hogy csak néhány kiragadott példát mondjunk: egy élethű, látványos tengeri csatát, az ókori Rómát a maga teljességében, és természetesen azt a bizonyos legendás kocsiversenyt. És még mennyi mindent! A világtörténelemben először a Ben Hur mind a hétszáz történelmileg hiteles és lélektanilag árnyalt szereplőjét láthatják – négytagú társulatunk ábrázolásában!

Szente Vajk, Pálmai Anna – Madách Színház: Ben Hur

Darabtörténet:

Lew Wallace (1827–1905) polgárháborús hős civilben ügyvéd volt. Egy időben Új-Mexikó kormányzójaként és Indiana állam szenátoraként is ténykedett. 1876-ban elhatározta, hogy ír egy regényt, melynek egyik motívuma a három napkeleti bölcs látogatása lesz a kisded Jézusnál. A történetet aztán fokozatosan bővítette, s egy kitalált szereplő, Júda Ben-Hur alakja köré építette. Kiterjedt történeti kutatásokat folytatott az ókori hatalmi viszonyokról, hogy műve minél hitelesebb legyen. Arra az elhatározásra jutott, hogy Ben-Hur és római barátja, Messala konfliktusával fogja szimbolizálni a korabeli politikai feszültségeket. 5 éven át írta a könyvet, ami végül 1880-ban jelent meg.

1882-ben Wallace számos ajánlatot kapott arra, hogy könyvéből színpadi változatot készítsenek. Az író azonban félt attól, hogy a vallásos témát nem megfelelő módon kezelik majd az átdolgozás során. Végül két színházi producer, Mark Klaw és Abraham Erlanger meggyőzték. Az ő elképzelésük az volt, hogy Jézust nem színész játssza, hanem vakító fénysugár jelképezi. Wallace beleegyezése után Klaw és Erlanger a szekérverseny és a tengeri csata megrendezésének gondjaival került szembe. A versenyt úgy oldották meg, hogy a színpadra taposómalmokat helyeztek, melyek előtt élő lovakat hajtottak, mögöttük pedig végtelenített vászon háttér futott. Ahogy nőtt a show népszerűsége, egyre több lovat használtak az előadásokon. A két producer 75 ezer dollárt fordított az előadásra, a befektetés pedig megtérült: a show 20 év alatt 20 millió dollárt jövedelmezett, és 20 millió nézője volt. A hatás kedvéért kórust is felléptettek. A tengert egy hatalmas vászon jelképezte, amit a kulisszák mögül mozgattak, hogy hullámzás hatását keltsék.

Nagy Sándor, Simon Kornél, Magyar Attila – Madách Színház: Ben Hur

A vallási vezetők is sokat tettek a show népszerűsítéséért, a híveket az előadás megtekintésére biztatták. Persze azért olykor becsúszott néhány baki a műsorba: egy bostoni előadáson például meghibásodtak a taposómalmok, és azon a show-n a szekérversenyt Messala nyerte. A szövegen viszont nem változtattak: úgy folyt le az előadás, mintha Ben-Hur győzött volna. Egyes vidéki vásárokon a műsor hatására igazi szekérversenyeket is rendeztek. Az előadássorozatnak egyetlen állandó szereplője volt 20 éven át: egy Monk nevű arab mén, Wallace egykori lova.

A Ben Hur 1959-ben került harmadik alkalommal filmvászonra. William Wyler alkotása Lew Wallace regényének legsikeresebb filmváltozata: 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított fel, melyet felülmúlni azóta se sikerült, csak megismételni.

BEN HUR
Írta: Patrick Barlow
‘Lew’ Wallace tábornok regénye alapján

komédia

Fordította: Galambos Attila és Szente Vajk

Daniel Magyar Attila
Omar Nagy Sándor / Simon Kornél
Edgar Szerednyey Béla
Crystal Pálmai Anna / Trecskó Zsófia

Díszlettervező Túri Erzsébet
Jelmeztervező Kovács Yvette Alida
Szcenikus Szűcsborus János
Animáció Kiss Jenő
Világítástervező Madarász “Madár” János
A rendező munkatársa Fellegi Réka
Rendező Szente Vajk

Bemutató:
2017. február 11., RaM Colosseum

Az előadás hossza 2 óra 30 perc, egy szünettel.