Sömmi. – Rózsa Sándor betyárvilágát mutatja be a k2 Színház

2017 február 15. szerda, 7:42

Február 23-tól Hegymegi Máté rendezésében a Jurányi Inkubátorházban látható a k2 színház legújabb előadása, a Sömmi.

A Cserna-Szabó András 2015-ős regényéből készült átirat, a mű eredeti nyelvezetét használva mutatja be Rózsa Sándort és a betyárvilágot a 19. században a maga véráztatta és küzdelmes élethelyzeteivel. Az előadást az Orlai Produkciós Iroda támogatja.

k2 Színház: Sömmi

Ahogy a színlapon is olvasható „Rózsa Sándor története nem poros, régi tárgyként kerül kiállításra Cserna-Szabó regényében, hanem hús-vér magyar sorstörténetként. Pontos képekkel, sűrű nyelvvel festi le mindazt a brutalitást, kegyetlenséget, amivel ezek a betyárok igazságot tettek, bosszút álltak, fegyelmet tartottak a pusztában. Megelevenedik a pandúrokkal folytatott, soha véget nem érő hajsza,, amelynek tétje egyik oldalról a terror leszámolása, míg hőseink részéről küzdelem a túlélésért. Hiszen ők nem a maguk döntéséből lettek betyárok, ha már így hozta az élet. És ha már adatott az út az alvilágba, hát menjenek a legmélyére. A szemünk előtt alakul át és részegedik meg saját, egyre növekvő hatalmától Rózsa Sándor, akit csak Gazdának lehet hívni. Ördögi easternre számítson a néző, kegyetlen, de igaz szavakra. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nem csak a szegénylegényekről hullik le e a lepel,de magáról a történelemről is.”

Modernizálás nélkül a regény nyelvét, képregényszerűségét megtartva minimális díszlet használattal szeretném láttatni az előadást a test képzőművészeti, festményszerűségének használatával. A Regény központja az a „sömmi” ami körülveszi szereplőinket, ebben kell érvényesülniük. Ezt a semmit nem tölthetjük be díszletekkel. A színészek mozgásával helyenként olyan hatást keltve, mintha a képregény és a mozgókép, videoklip találkozna. Mindezt vetítés nélkül élőben, csak a színészek játékával megteremtve, élőzenével, amit ők hoznak létre, ezzel is a darab jelenidejűségét hangsúlyozva. Mintha ma, most itt, velünk történne. Ezt a „sömmit” kell megtöltenünk. Célokkal, történetekkel, színekkel” – vallja Hegymegi Máté rendező.

k2 Színház: Sömmi

k2 Színház:
SÖMMI
Készült Cserna-Szabó András regényéből

Játsszák:
Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn,
Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs

Rendező: Hegymegi Máté
Dramaturg: Bereczki Csilla, Gábor Sára
Jelmez: Kálmán Eszter
Díszlet: Fekete Anna
Zene: Rozs Tamás és a társulat
Fény: Kehi Richárd
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Külön köszönet Kákonyi Árpádnak

Az előadás következő időpontjai:
2017. február 23. (20.00), 24. és március 24. (19:00)
JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház

 
 

Kapcsolódó anyagok