Az üvegcipő – Huszti Péter rendezése a József Attila Színházban

2017 február 17. péntek, 13:08

Új bemutatójára készül a József Attila Színház, Molnár Ferenc klasszikusa, Az üvegcipő című vígjáték február 25-től Huszti Péter rendezésében lesz látható.

Molnár Ferenc darabja Sipos Lajos műbútorasztalos és Szabó Irma cseléd minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Szabó Irma titokban szerelmes az idősödő műbútorasztalosba. A fiatal cselédlány mindent elnéz a morózus férfinak, mert reméli, hogy vonzódása viszonzásra talál. Sipos azonban észre sem veszi a lányt, házasságra készül Adéllal, a panziótulajdonossal. Kapcsolatuk kiegyensúlyozott, de korántsem szerelemmel teli, a kisasszony szíve másért dobog. Így amikor Irma tudomást szerez a látszatházasságról, kétségbeesetten igyekszik tenni ellene, reménytelenül bízva abban, hogy Sipos végül őt választja majd.

Huszti Péter / Fotó: Schmidt Barbara

“Amikor egy Molnár Ferenc-szereposztás megjelenik a próbatáblán, akkor hihetetlen izgalom van a színészek körében” – hangsúlyozta Huszti Péter, a darab rendezője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Molnár Ferenc nagyon jól ismeri az emberi természetet. Néha veszedelmesen ismer minket, és többet tud rólunk, mint amit szeretnénk, hogy tudjon” – mondta, hozzátéve, hogy az összes története a szerelemről, féltékenységről, barátságról, irigységről, az elhagyásról szól.

“A legkisebb szerepnek is olyan élete és olyan sorsa van, amit élvezettel boncolgatunk a próbák során” – magyarázta a rendező.

Nemcsák Károly, a színház igazgatója a darabban Sipos Lajos szerepében látható. Nemcsák Károly szerint Az üvegcipő igazi modern darab, amelyben időtálló az a probléma, amit az író fölvet – ezért is esett erre a darabra a színház választása.

Fekete Réka Thália, aki Irmát játssza, azt mondta: “Minden próbafolyamat tanulás számunkra, kirándulás, önmagunk és a darab megismerése”. Szerinte Molnár Ferencnek “elképesztő emberismerete lehetett: nagyon összetett figurákat ír le, és csodálatosan kibontja őket”.

Adél, a panziótulajdonos szerepében Létay Dóra látható. A színésznő elmondta: Huszti Péter kifinomult módszerekkel dolgozik azon, hogy a színészek egységes stílusban megtalálják Molnár nyelvezetét. “Azzal szembesültünk a próba folyamán, hogy vígjátékot legalább olyan nehéz eljátszani mint egy Shakespeare-drámát” – hívta fel a figyelmet.

Molnár Zsuzsa szerint, aki Rodicsnét alakítja a darabban, a vígjátéki szerepeket ugyanolyan komolyan kell játszani, mintha drámai szituációk lennének. “A darabban persze vannak drámai helyzetek is” – tette hozzá.

Sárközi Mátyás, Londonban élő József Attila-díjas író, kritikus, műfordító, szerkesztő, Molnár Ferenc unokája arról beszélt, hogy nagyapja akár vígjátékot írt, akár komolyabb drámai színművet, azt volt a célja, hogy a közönség az előadás után beszélgessen a darabról.

Elmondta azt is, hogy Az üvegcipő történetét az író a magánéletéből merítette. Molnár Ferenc több mint tíz éve élt már együtt Fedák Sári színésznővel, amikor beleszeretett a fiatal Darvas Lilibe, de ez a szerelem nem teljesült be – magyarázta.