Női sorsok színháza a Műcsarnokban

2017 február 20. hétfő, 11:26

A Műcsarnok kiállításaihoz kapcsolódóan két rendezőnő két előadása is látható lesz két asszony történetéről.

Játsszuk azt, hogy… ALMA (szerelmek, vallomások, gyónás – szöveg, zene, tánc)

Dráma Alma Schindler életéről, aki számos rendkívüli férfi múzsája volt: Gustav Mahler zeneszerző, Walter Gropius építész, majd Franz Werfel író felesége, valamint Klimt, Kokoschka és Zemlinsky nagy szerelme. A szövevényes életű nő a történet idején vár valakit, egy Papot, akitől megváltást remél, választ a kérdéseire…, paradox módon arra kérdésre is: “Mi a szerelem…?”

Almát Varga Lívia, a Papot, akitől megváltást remél, Madarász Máté alakítja.

Kántor Kata a 7óra7-nek adott interjújában azt nyilatkozta: Ez az előadás személyes önvallomás, egy ember gondolatai, érzései, reflexiói saját addigi életéről. Meglehetősen zárt világ, egy önfeltárulkozás. (…) Ornamentikus előadás a formai összetettsége okán is, a szöveg, zene, mozgás, a szimbólumokat felsorakoztató tárgyak sokaságában nem csak a színésznőnek, hanem a nézőnek is feladat az eligazodás, de úgy tapasztaltam, hogy eddig bárhol jártunk, megragadta az embereket.”

A Játsszuk azt, hogy… ALMA című előadás március 3-án kerül színre a Műcsarnokban.

A vámkisasszony – monodráma

2005-ben a Magyar Napló az Év novellájának választotta Kállai R. Gábor művét, melyet először láthatunk színpadon. A monodráma ötlete Czifra Krisztina színésznőé, aki már többször játszott korábban Kállai R. dokumentumjátékaiban, és a közös munkák során felkérte a szerzőt, hogy írjon egy neki való darabot. A vámkisasszony című novella átírásával született a monológ, melyet a rendező, Harangi Mária az augusztusi ősbemutatóra egy-két verssel egészített ki.

Egy fegyelmezett, önálló, középkorú nő jól felépített, kellőképpen szabályozott hivatali és magánéletéletébe pillanthatunk be, amely egy csapásra fordul ki sarkaiból egy váratlan hír hatására… Egy férfi érkezik az asszony életébe.

“A vámkisasszony. Egy állami hivatalnok. Egy emancipált nő – a XVIII‒XXI. századból. És a csábítás – jobban mondva az elcsábíttatás lehetősége. Örök téma – választékos,  ízes irodalmi nyelven, szokatlan közegben: egy fegyelmezett, önálló, középkorú nő jól felépített, kellőképpen szabályozott hivatali és magánélete – egész világa – fordul ki sarkaiból egy csapásra egy váratlan hír hatására… Alig egy lépésre a nézőtől” – fogalmaz az előadás ajánlója.

A vámkisasszony február 21-én este 7 órától látható a Műcsarnokban.

Forrás: Műcsarnok, 7óra7