Rajtunk is áll a jövő! – Pass Andrea és a Mentőcsónak új darabbal jelentkezik

2017 február 23. csütörtök, 7:26

Mit lehet mondani arra, amire már nincsenek szavak? A lelketlen, gyakran gyilkos indulatú sorokra? A gyűlöletbeszéddel nap mint nap találkozunk, a közbeszéd részévé vált.

A Mentőcsónak állandó diákcsoportja, a Manőver Pass Andrea rendező vezetésével ebből a témából indult el, a próbák során arra keresték a választ, hogy milyen az a társadalom, ahol az embertelen szólamok ennyire népszerűek? És milyen lenne azután, ha a gyilkos szólamok valóra válnának?

A néma tartomány c előadásról:

A néma tartomány a fiatalokat szeretné kimozdítani a passzivitásból és tudatosítani bennük, hogy van beleszólásuk a sorsukba, a jövőjük alakulásába, valamint azt is, hogy sokkal nagyobb szerepük van a demokrácia megóvásában, mint gondolnák.

Kedves nézőink! Most egy olyan darabot fognak látni, amiben a valósághoz fordultunk segítségért. Bosszantó hírekhez, kedélyt borzoló eseményekhez, lesz köztük ilyen is, olyan is. A kommentek se kerülték el figyelmünket, az egyszerű olvasó nyers véleményére is kíváncsiak voltunk. De ne ijedjenek meg, nem fárasztjuk önöket politikával, közéleti problémákkal. Egy elképzelt tartományba vezetjük el önöket, egy új időszámítás után, ami egy bizonyos Hang megszólalásához köthető. A Hang, e titokzatos Hang, ha kellően figyelünk rá, fel- fel csendül azóta is, hogy fentartsa a békét a tartomány lakói számára. Ők, a kiválasztottak már egységet alkotnak. Együtt lélegeznek, énekelnek és együtt hallgatnak, ha kell.

A Mentőcsónak Egység és a Manőver alkotócsoport:

A csapat 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kelt életre a társulat két tagja, Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A 2016/2017-es évadban Bodó Viktor is csatlakozik az alkotókhoz. A Mentőcsónak Egység eddigi – Szociopoly, Újvilág, Pokolra kell annak menni, Cím nélkül – hajlék-kaland-játék – és új programjaiban is olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletek, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és a kivándorlás problematikája. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére, aktív társadalmi jelenlétre bátorítják a résztvevőket. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat.

Fontosnak tartják, hogy a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban. Ennek jegyében hozták létre a Manőver alkotócsoportot, amelyben diákokkal dolgoznak fel és állítanak színpadra egy-egy témát.

Pass Andrea rendező a Manőverről és A néma tartomány című előadásról:

„A Mentőcsónak működése során arra jutottunk, hogy szükséges létrehozni egy olyan programot, ami kifejezetten társadalmunk működésére reflektál. Már a Szputnyik Antigoné című tantermi előadásain kiderült számunkra (mellyel bejártuk az országot), hogy a diákok túlnyomó többsége nem érzi szükségesnek megdönteni a zsarnok Kreón hatalmát, és mint a népet alkotó tömeg Iszméné attitűdjét választva, szemben Antigonéval, inkább kompromisszumot kötnek a fennálló, elnyomó rendszerrel. Éppen ezért szeretnénk felhívni a diákok figyelmét a társadalmi aktivitás fontosságára, megértetni velük a részvételi demokrácia lényegét és annak, hogy a sorsuk irányításába van beleszólásuk, rajtuk is áll, hogyan alakul a jövőjük. Úgy érezzük, hogy a diákok nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a demokrácia, annak vélik, amit jelenleg megélnek, nincs egy jó példa vagy modell, amivel ütköztetni tudnák.

A néma tartomány egy újabb negatív utópia, amivel a fiatalokat szeretnénk kimozdítani a passzivitásból és tudatosítani, hogy van beleszólásuk a sorsukba, a jövőjük alakulásába. A demokrácia megóvása rajtuk is áll, sokkal nagyobb szerepük van ebben, mint gondolnák.”

A Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportja bemutatja:
A néma tartomány
Előadás középiskolásoknak (15+)
február 24., március 3. 18.00 / Jurányi Ház, 123-as labor

Szereplők: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Szepes Anna, Formán Bálint
Zene: Formán Bálint
A rendező munkatársa: Tési Dóra
Rendező: Pass Andrea