Szentivánéji álom a Vígszínházban Eszenyi Enikővel és Stohl Andrással

2017 február 26. vasárnap, 8:10

Shakespeare Szentivánéji álom című darabját február 25-én mutatta be a Vígszínház Kovács D. Dániel rendezésében, a főbb szerepekben Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és Stohl Andrással.

Az idei évadban a Szentivánéji álommal folytatja a Vígszínház a Shakespeare-ciklusát. A darab színpadi változatát Nádasdy Ádám fordítása alapján Závada Péter készítette.

Eszenyi Enikő, Király Dániel - Vígszínház: Szentivánéji álom - próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Eszenyi Enikő, Király Dániel – Vígszínház: Szentivánéji álom – próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

“Szent Iván éjjele egy hatalmas házibuli, ahová mindannyian hivatalosak vagyunk. Azért jövünk el, hogy a vágyainknak engedelmeskedjünk. (…) Féltékeny tündérek félrekézbesített bűbájai a legváratlanabb helyzetekhez vezetnek: aki eddig a szerelem elől menekült, most üldözi azt, aki vonakodott, most vonzódik. A vígjátéki félreértéseken keresztül, amiket Pukk, a rafinált játékmester kaján élvezettel és fáradhatatlanul működtet, saját esendőségünkön nevethetünk” – olvasható a színház ajánlójában.

Eszenyi Enikő igazgatónak öt éve nem volt színészként vígszínházi bemutatója, most Pukk-ként látható. “Nagyon sajnálom, hogy a sérülésem miatt az utolsó héten kicsit újra kellett gondolnunk a figurát” – mondta Eszenyi Enikő, aki megsérült a próbán. “Az új Pukk bottal jár. Bár a sérülésem a mozgási amplitúdómat csökkentette, de a belső energiáimat szerencsére nem” – tette hozzá.

Szilágyi Csenge, Orosz Ákos - Vígszínház: Szentivánéji álom - próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Bach Kata, Orosz Ákos – Vígszínház: Szentivánéji álom – próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

“Tulajdonképpen a mi olvasatunkban ez a történet bennünk történik meg” – mondta a Gyalu szerepét alakító Hegedűs D. Géza. “Hordozzuk ezeket a szereplőket a lelkünkben, képzeletünkben, gondolatainkban. Az emberi ösztön hihetetlen vad, szélsőséges álmokat előhívó erdővé tud varázsolódni egy elbűvölő éjszakán, megszülethetnek ezek a történetek akár ma is” – fogalmazott.

Hermiaként Szilágyi Csenge, Helénaként Bach Kata, Lysanderként Ember Márk látható a színpadon. Orosz Ákos, akit az évadban a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovjaként is láthatott már a közönség, most Demetriusként küzd meg egy reménytelennek tűnő szerelemmel. “Ebben a próbafolyamatban megpróbálom máshogy artikulálni az energiáimat, mint eddig bármikor. Igyekszem egy lágyabb, érzelmesebb vonalat képviselni” – mondta Orosz Ákos, hozzátéve: nyugodtabb karaktert alakít majd, mint amit megszokhattak tőle a nézők.

Hajduk Károly, Stohl András - Vígszínház: Szentivánéji álom - próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Hajduk Károly, Stohl András – Vígszínház: Szentivánéji álom – próba (fotó: Szkárossy Zsuzsanna)

Alapként, Pyramus szerepében Stohl András látható. Az általa megformált karakter a drámatörténet egyik legizgalmasabb figurája. “Azért fontos ez az előadás, mert egészen más nyelven szólal meg, mint ahogy eddig bármikor láttam. Ez tényleg a fiatalok előadása” – mondta Stohl András.

Kovács D. Dániel két éve tagja a Vígszínház társulatának, a Szentivánéji álom az első nagyszínpadi rendezése. “A Szentivánéji esetében összegezni lehet rengeteg tapasztalatot: fiatalságról, szerelemről, színházcsinálásról, a tudatalattiról szólhat az elmesélt történet” – mondta, hozzátéve: ha megtalálja benne az igazságot, ha magára ismer, úgy már tud hitelességre is törekedni.

A produkcióban a főszereplők mellett Király Dániel, Járó Zsuzsa, Gados Béla és Hajduk Károly is játszik. A díszlet és a jelmez Horváth Jenny munkája.

Forrás: MTI, Vígszínház, Színház.org