“Szonya nagyon közel áll hozzám” – Villáminterjú Ballér Biankával a Bűn és bűnhődésről

2017 március 05. vasárnap, 15:18

Ballér Bianka Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea diákja a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Első külsős munkái közé tartozik az, hogy beugrott a Forte Társulat Bűn és bűnhődés című előadásába.

Bűn és bűnhődés / Pallag Márton és Ballér Bianka / Fotó: Dusa Gábor

Hogy érintett a felkérés? Milyen érzés egy kicsit kint lenni?

Még szeptemberben láttuk az osztálytársaimmal a Bűn és bűnhődést, amikor Horváth Csaba rendezte nekünk a Roberto Zuccot az Ódryn. Már akkor nagyon tetszett az előadás, le voltam nyűgözve és azon gondolkodtam, vajon én helyt állnék-e benne. Szóval amikor felhívott Csaba, hogy lenne-e kedvem átvenni Szonya szerepét, nagyon meglepett, igazán boldog voltam és alig vártam, hogy elkezdjük a próbákat.
 Jó érzés kicsit kiszabadulni, új emberekkel dolgozni. Természetesen bennem is vannak félelmek a jövőre nézve, de ez talán a generációnk általános frusztrációja.

Bűn és bűnhődés / Fehér László és Ballér Bianka / Fotó: Dusa Gábor

Milyen munka várt rád Horváth Csabánál? Mi az, amit ebből a beugrásból megtanultál?

Már a Zucco próbák is nagyon meghatározók voltak számomra, sokat tanultam belőlük.
 Így volt ez a Bűn és bűnhődésnél is. Elég nehéz volt, hogy viszonylag kevés idő jutott a próbákra, de mivel elég hosszú, 3 és fél órás előadásról van szó, nem volt időm bizonytalannak lenni. Mindenki nagyon segítőkészen állt hozzám és ez nekem rengeteget segített. Az első beugrás előtti héten el sem tudtam képzelni, hogy fog összeállni a fejemben a darab, de az, amikor már a Szkénében próbáltunk délután, adott egyfajta biztonságot. Este nagyon izgultam, körülbelül úgy, mint a felvételin, de rettentően élveztem a játékot.

Bűn és bűnhődés / Földeáki Nóra, Mészöly Anna és Ballér Bianka / Fotó: Dusa Gábor

Szonya szerepe milyen jellegű kihívást jelent számodra? Mi az, ami megpróbál és mi az, amire hamar rátalálsz?)

Az egyetemi évek alatt, mindig nagyobb biztonságban éreztem magam azokban a szerepekben, amelyeket elsődlegesen magamból kellett felépítenem, a karakterformálásoknál kevésbé voltam bátor, a korban távol álló szerepek is mindig nagyobb kihívást jelentettek. De szeretem a nehéz feladatokat. Szonya számomra nagyon összetett és érdekes szerep, azt érzem, hogy minél többet játsszuk, annál mélyebben fedezem fel. Úgy érzem, közel áll hozzám.

Bűn és bűnhődés / Pallag Márton és Ballér Bianka / Fotó: Dusa Gábor

Sokan említik, hogy az egyetem idején kavarognak bennük a jövőt illető kérdések, átformálja az embert a Színművészeti. Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea diákjaként te mit tapasztalsz?

Persze hogy átformálja, engem legalábbis biztosan. Nagyon színes az itteni lét, hihetetlen sok élmény ér minket, amellett, hogy az első két évben alig látunk valamit a világból, amiből merítenünk kellene. A jövőt illető kérdések, bizonytalanságok persze bennem is  mocorognak, foglalkozni kell velük, de nem szabad túlzásba esni.

Bűn és bűnhődés / Mészöly Anna és Ballér Bianka / Fotó: Dusa Gábor

Ha kívánhatnál hármat a jövőre nézve, mi volna az?

Egyelőre leginkább egy kopasz macskára vágyom. Meg arra, hogy olyan társulatban legyek, olyan színházat csináljak, ami a legjobban tükrözi a gondolkodásom és az ízlésem.

Az előadás legközelebb március 18-án és április 4-én látható a Szkénében!

A jegyvásárlás itt lehetséges.