A tó – Kritikus Óra kapcsolódik Kálmán Eszter darabjához

2017 március 06. hétfő, 15:56

A március 12-ei A tó előadását követően közönségtalálkozón vehet részt a Színház folyóirat és a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben a Jurányi Házban.

Az alkotókkal és az érdeklődőkkel Artner Sisso kritikus, újságíró beszélget.
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Dányi Viktória A tó című előadásban, Kálmán Eszter rendezésében, fotó: Vermes Kata

Kálmán Eszter A TÓ című előadásáról:

A hattyúk tava mesei motívumait is felhasználó előadás a báb, a tánc, a test, a tárgy, a változás és átváltozás színpadi lehetőségeivel játszva, egy asszociatív képeskönyv lapozgatására invitálja a nézőket. 

Báb és test, bábos és táncos versengenek egymással, vagy épp alkotnak egységet, mígnem eltűnnek a határok élő és élettelen között. Küzdenek egymással, keresik egymást, játszanak és átváltoznak egy tükörsima felületen, amelyet bármelyik pillanatban felkavarhat egy hívatlan harmadik… Kálmán Eszter látványtervező Bercsényi Péter bábművésszel és Dányi Viktória táncossal használta fel A hattyúk tava motívumait egy asszociatív, a színházi eszközöket kreatívan vegyítő előadásban.

Bercsényi Péter és Dányi Viktória / A tó / Kálmán Eszter, fotó: Vermes Kata

A tó szintén erős vizualitást ígér, de a rendező ismét új eszközökhöz folyamodik. Ezúttal mind a díszletet, mind a kellékeket a táncos és a bábos határozzák meg, a körülöttük levő világot egymáshoz való viszonyuk alakítja. A hattyú és az őt kereső herceg figurája folyamatosan cserélődik a szereplők között, de hattyúvá válhat egy kéz, egy törölköző vagy akár egy eldobott zsebkendő is. A hattyúk tava mesei motívumait felhasználó előadás a báb, a tánc, a test, a tárgy, a változás és átváltozás színpadi lehetőségeivel játszva, egy asszociatív képeskönyv lapozgatására invitálja a nézőket.

Az előadók komoly mesterségbeli tudásukkal hívják fel a figyelmet a tánc- és a bábművészet különbségeire, vagy épp kapcsolódásaira. Mindeközben persze kiaknázzák a helyzetkomikumban rejlő lehetőségeket, humoros, játékos formában is szólnak a témáról.

Bercsényi Péter / A tó / Kálmán Eszter, fotó: Vermes Kata

Alkotók: Dányi Viktória, Bercsényi Péter

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Látvány: Kálmán Eszter
Jelmez:: Juhász Dóra
Fény: Éltető András
Hang: Rembeczki János
Zene: Kákonyi Árpád, Friedenthal Zoltán
Munkatárs: Fazekas Anna
Rendező: Kálmán Eszter

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.