Élettörténetek egy fotóalbumból – Szorcsik Kriszta főszereplésével látható a Családi Al-bumm

2017 március 07. kedd, 7:52

Almássy Bettina művét 2015-ben Magyarországon és Erdélyben is az év legjobb drámái közé választották. A darab szeptemberi ősbemutatója után most megújulva, Szorcsik Kriszta főszereplésével kerül bemutatásra március 7-én a Trafóban.

Családi Al-bumm / Seress Zoltán

A Családi Al-bumm-ról:

Szorcsik Kriszta karizmatikus színésznő, nem csak szerepeiben, de magánemberként is izzik körötte a levegő. Közös munkánk során az a kép alakult ki bennem róla, hogy ő az a művész, aki a víz alatt is tud repülni. Kíváncsian várom, hogy megzabolázhatatlan tüze és energiája mennyiben változtat Eszter karakterén” – nyilatkozta Almássy Bettina, a darab szerzője és rendezője az új szereplő kapcsán.

A szakmai körökben is elismert drámát az ABovo Művek meghívott közismert színművészei, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta és Hajduk Károly mellett, olyan neves művészek viszik színre, mint az Európa hangjává választott Domahídy László operaénekes, illetve a mű zeneszerzője, a Bartók-Pásztori és Egressy Béni-díjas Tóth András.

Családi Al-bumm

A három generáción átívelő történet flashbackként felvillanó jeleneteken keresztül mutatja be egy család életét, amelyben egy apa, egy anya és egy fiú kapcsolata elevenedik meg. A sorsával megbékélő asszony az egykor boldog család albumba válogatott képeivel kalauzolja el a nézőket egy abszurd, képzeletbeli világban. A darab során a szereplők négy idősíkban ugrálnak, jelenből folyamatosan a múltba tévedve. Mindemellett az előadásban kiemelt szerepet kapott a kórus, aki a Tóth András által írt kórusművekkel követi végig a családtörténetet.

Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek az atmoszféra megteremtésére. Intenzív fény és hanghatások mellett, hatalmas, a családi album képeit ábrázoló festményeket használnak, amelyeket Kusovszky Bea festőművész készített. A jelmezeket Szorcsik Kriszta készítette, a főbb szereplők hófehérben, a tömeg pedig szürkében van, a kórust fekete napszemüveg arctalanítja.

Családi Al-bumm / Hajduk Károly és Seress Zoltán

Anti-musical hepiend nélkül – Ajánló a darab elé:

Egy család megelevenedő fotói, egy sorsával megbékélő asszony válogatásában. Egy család élete. Egy porcelán baba törött darabjai…

Töredékesség jellemzi a történetet is, hiszen a képek nem kronológiai sorrendbe kerülnek beragasztásra, és vannak köztük homályosak, és vannak élesek, meggyürködöttek, vértől átitatottak… ezt követve az előadás is felszámolja a lineáris cselekményábrázolást, szubjektívvá tesz tért-időt, olykor csak később megértetve az ok-okozati összefüggéseket. A néző történetmozaikokból rakhatja össze a saját verzióját a látottakról, ezzel rákényszerül, hogy konstruktívan vegyen részt a drámában.

Az előadás játékideje: 80 perc, 1 felvonásban.

Családi Al-bumm / Hajduk Károly

Alkotók:
Eszter Eszter: Szorcsik Kriszta       András András: Seress Zoltán
Gyurika Gyurika: Horák Maja         Gyuri Gyuri: Horák Panna
György György: Hajduk Károly          Gabriella Gabriella: Pallagi Melitta
Sárga overálos nő: Hasenfratz-Szegvári Júlia            Károlyné Károlyné: Gábri Nikolett
Professzor Prémium Prémium Professzor: Pilnay Sára        Kommandós Szónok: Gelányi Bence
Basszista: Domahídy László                           Bariton: Egri László
Mezzo: Szabolcsi-Lázár Enikő
Zeneszerző: Tóth András (Bartók-Pásztori és Egressy Béni-díjas)
Festmények: Kusovszky Bea
Rendező: Almássy Bettina-ABovo Művek