A tökéletes boldogság világa, Hóhérok – Két premier a Katonában

2017 március 12. vasárnap, 7:30

Március 11-én A tökéletes boldogság világa című drámát mutatják be a Kamrában Máté Gábor rendezésében, március 18-án pedig a Hóhérok premierjére kerül sor a nagyszínpadon Gothár Péter rendezésében.

Mészáros Blanka, Bán János - A tökéletes boldogság világa (fotó: Dömölky Dániel, Katona József Színház)

Mészáros Blanka, Bán János – A tökéletes boldogság világa (fotó: Dömölky Dániel, Katona József Színház)

A tökéletes boldogság világa:

Egy kínai faluban megszületik egy kislány. A szülei fiút szerettek volna, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az újszülött elpusztuljon. A lány mégis életben marad, felnő. Keresi a helyét a különös kínai világban, amely földrajzilag messze van ugyan tőlünk, de a darabban kibontakozó emberi történetek, a nehéz életek, a mélyszegénységben élők kilátástalansága mind részei a mi valóságunknak is.

A darab szerzője, a harmincas éveiben járó Frances Ya-Chu Cowhig – tajvani anya és amerikai diplomata apa gyermeke – jelenleg Kaliforniában él, a Santa Barbara-i egyetemen drámaírást tanít. Amerikai állampolgárként egyfajta missziójának tekinti, hogy darabjaiban a kínai valóságról beszéljen – elsősorban arról, hogyan igyekszik túlélni a kínai társadalom azt a traumát, amelyet a maói kulturális forradalom jelentett.

Dankó István, Szirtes Ági - A tökéletes boldogság világa (fotó: Dömölky Dániel, Katona József Színház)

Dankó István, Szirtes Ági – A tökéletes boldogság világa (fotó: Dömölky Dániel, Katona József Színház)

A Tökéletes boldogság világát elsőként a chicagói Goodman Theatre mutatta be 2012-ben, a Kamra-beli előadás a darab első nem angol nyelvű bemutatója.

Szereplők: Mészáros Blanka, Borbély Alexandra, Bán János, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Dankó István. Dramaturg, fordító: Török Tamara. Díszlet: Cziegler Balázs. Jelmez: Füzér Anni. Zene: Dargay Marcell. Rendező: Máté Gábor.

Hóhérok:

Mit tehet a világ második legjobb hóhéra Angliában, amikor eltörlik a halálbüntetést? McDonagh legújabb darabja Angliában játszódik, a szereplői angol emberek, ennek megfelelően humora is angol humor, és a középpontjában angliai történelmi esemény áll: a halálbüntetés 1965-ös eltörlése. A Magyarországon is népszerű Martin McDonagh több, mint húsz éve állt elő legelső fekete komédiájával, a Leenane szépe-vel, amelyet azután több, nagy sikerű, szintén ír tárgyú darab követett, mint például a Vaknyugat, amely Gothár Péter rendezésében jelenleg is látható, vagy a Kripli, amely szintén Gothár-rendezésben, tizenkét évig volt műsoron Budapesten.

A Hóhérok az ír származású Martin McDonagh legújabb, nyolcadik színdarabja, amelyet 2015-ben mutattak be Londonban. McDonagh 12 év után tért vissza az angol fővárosba, a 2003-ban bemutatott A párnaember óta ugyanis csak egy darabbal jelentkezett, a 2010-es A nagy kézrablás premierjét viszont a Broadway-n tartották. Az író első Angliában játszódó darabját a két legnagyobb brit napilap, a Guardian és a Telegraph egyaránt maximális pontszámmal értékelte, és míg előbbi szerint a Hóhérok „elképesztő, hátborzongató visszatérés” McDonagh-tól, addig az utóbbi „minden ízében tökéletesnek” nevezte azt, és kikiáltotta a 2015-ös év legjobb új színdarabjának. Ezzel nem volt egyedül a Telegraph, hiszen a brit színjátszás legrangosabb díjátadóján, a Laurence Olivier Awards gáláján két elismerést is begyűjtött a Hóhérok: a legjobb díszlettervezés mellett a legjobb új színdarab díját is McDonagh alkotása vihette haza.

Martin McDonagh

Martin McDonagh

A két filmjével (Erőszakik, A hét pszichopata és a si-cu) már az amerikai filmgyártásban is nagy névnek számító McDonagh új darabja a hollywoodi újságok figyelmét is felkeltette: a két legfontosabb szaklap, a Variety és a Hollywood Reporter is Londonba látogatott a premierre. A Variety szerint a Hóhérok egy „nagyszerű komikus thriller, sziporkázó párbeszédekkel és egy sor megdöbbentő fordulattal”, a Hollywood Reporter pedig „kegyetlenül vicces fekete komédiának” nevezte a darabot.

Szereplők: Fekete Ernő, Tasnádi Bence, Jordán Adél, Rezes Judit, Mészáros Béla, Bezerédi Zoltán, Kocsis Gergely, Ötvös András, Lestyán Attila, Vizi Dávid, Kovács Tamás, Máté Gábor. Dramaturg: Radnai Annamária. Fordította: Morcsányi Géza. Jelmez: Tihanyi Ildi. Díszlet: Gothár Péter.